За дома

Линария - как да я отглеждаме

Много красиво и кичесто цвете

30.08.2020г. / 04 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Линария, наричана още луличка или коминче, е прекрасно цвете, което вирее много добре у нас. Родината му е Средиземноморието. Линарията е едногодишно растение с много силен и приятен аромат. На височина не достига повече от 1 метър. Листата му са яркозелени, а цветовете най-разнообразни – лилави, розови, червени, сини, жълти, бели. Цъфтежът започва в ранна пролет и продължава чак до края на лятото. 

Неорегелия – магически цветове в красива розетка



Местоположение и светлина 

Линарията се нуждае от много светлина. Въпреки това вирее добре и на полусянка. Можете да я засадите в саксия и да я отглеждате на източен, западен или южен перваз. А можете и да я посеете директно в градината на добре огряно от слънцето място. Ако има повече светлина, линарията цъфти обилно и продължително. 

Поливане

Луличката не понася подгизнали почви. Кореновата ѝ система загнива, ако се задържа прекалено много вода. Полива се редовно, но умерено. По-скоро предпочита суша, отколкото влага. Спокойно можете да я поливате през ден или когато почвата е леко засъхнала на повърхността. 

Зигопеталум – една вълшебна орхидея



Почва

Линарията обича леки почви, добре дренирани и обогатени с хумус и минерални вещества. 

Аубриеция – пищна украса за балкона и градината

Температура

Това растение издържа на студ. През лятото предпочита умерени температури. 

Засаждане

Тъй като е едногодишна, линарията се размножава чрез семена. Засяват се през януари или март. Младите растения поникват при температури от порядъка на 20-22 градуса. Необходимо е осигуряване на висока влажност на въздуха. След като поникнат след около месец се пресаждат в големи саксии. 

Инкарвилея - красиво цвете за дома и градината

Снимки: istock

Коментирай