За дома

Зигопеталум – една вълшебна орхидея

Как да го отглеждаме?

04.04.2020г. / 05 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зигопеталум е вид хибридна орхидея, която е не просто красива, а прелестна с формите и цветовете си. Родината ѝ е Южна Америка. Съществуват над 50 вида зигопеталум, които се отличават с много ярки цветове и продължителен цъфтеж, понякога и до 2 месеца.

Акебия – шоколадовата лоза

Зигопеталумите цъфтят в лилаво, яркозелено, бяло, кафяво. Листата му са едри, продълговати и заострени. Ароматът на цъфтежа е много наситен, особено сутрин след поява на първите слънчеви лъчи.

Местоположение и светлина

Този вид орхидеи обичат пряката слънчева светлина. Най-добре е сутрин до обяд да бъдат изложени на преките лъчи, а следобед да са на индиректна светлина, тъй като прекалено силното следобедно слънце убива цветовете им. Затова източното изложение е най-подходящо за тях.

Бабиана – как да отглеждаме красивото цвете?

Поливане

Не се полива всеки ден. Необходимо е да следите почвата. Когато засъхне, тогава се полива с малко количество престояла вода. Добре е почвата да се поддържа леко влажна, но в никакъв случай прекалено мокра и подгизнала, защото орхидеите загниват в такива условия. От голямо значение е водата да не съдържа соли и минерали. Затова е жизненонеобходимо да се оставя да престои поне 24 часа.

Стокезия – как да я отглеждаме?

Снимка: iStock

Допуска се и поливане в розетката на листата и стъблото. Прави се в горещите летни месеци. Изчаква се водата добре да попие в почвата и след това се налива отново.

Гърлица (лимониум) – как да я отглеждаме

Почва

Засадете зигопеталума в почвен субстрат, предназначен конкретно за орхидеи. Добре е да съдържа 1/3 част керамзит, както и да е много добре дренирана, за да не се задържа излишна влага.

Инкарвилея – красиво цвете за дома и градината

Свързани статии

Торене

Растението се наторява с калиево-фосфорни торове. Тори се само по време на цъфтежа през около 2 седмици.

Температура

Шибой – най-ароматното цвете в градината

Зигопеталумът предпочита умерени градуси. Не издържа на застудяване и прекалена горещина.

Пресаждане

Пресаждането се прави през 3 години в началото на пролетта, най-късно април. Съдът, в който се поставя, трябва да е полупрозрачен, за да пропуска светлина.

Лаватера – нежност и красота в едно

Ако се грижите добре за зигопеталума, той ще цъфти два пъти годишно и ще ви радва с аромата си.

Коментирай