За дома

Неорегелия – магически цветове в красива розетка

Как да отглеждаме тази бромелия

30.04.2020г. / 05 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Неорегелия е невероятно красиво растение с още по-изящни цветове и багри. Принадлежи към семейство Бромелиеви. Родът на прелестното цвете произхожда от блатистите тропически гори на Бразилия. Характеризира се с фантастичните си декоративни качества, заради които е любимо цвете за аранжировка на паркове и градини. Приспособява се чудесно към условия за отглеждане вкъщи.

Зигопеталум – една вълшебна орхидея

Неорегелията е непретенциозна. Отглежда се сравнително лесно. Цъфти в различни цветове, които излизат над розетката.

Местоположение и светлина

Най-доброто изложение за неорегелията е прякото огряване от слънцето, макар че се развива добре и на полусянка. При отглеждане вкъщи това растение се разширява настрани, което може да предизвика затруднения в избора на място. До прозореца е най-добре, като растението се поставя в отделна поставка. Най-добре ще направите, ако поставите растението на непряка ярка светлина.

Поливане

Полива се в розетката с престояла вода. Водата трябва да е на стайна температура. В горещите месеци водата в розетката се поддържа непрекъснато, не трябва да пресъхва. Ако се застои прекалено дълго, сменяйте я, за да не загнива. През зимата се полива по-рядко. Тогава е важно в розетката да не остава вода. Пръстта трябва да изсъхне напълно преди следващото поливане.

Акебия – шоколадовата лоза

Температура

През лятото най-добрата температура за неорегелията е между 20 и 25 градуса, а през зимата между 16 и 18 градуса.

Снимка: iStock

Влажност

През пролетта и лятото неорегелията трябва да се опръсква с пулверизатор, за да се създава по-голяма влажност около нея. Внимава се да не се пръскат цветовете.

Бабиана – как да отглеждаме красивото цвете?

Почва

Подходящата почва за неорегелията е смес от торф, листовка, пясък за добър дренаж. Трябва да има леко повишена киселинност. Наторява се през месец в активния период на растението през пролетта и лятото. През зимата може да се наторява веднъж на 2 месеца.

Стокезия – как да я отглеждаме?

Пресаждане

Неорегелията не обича пресаждането. Това се прави само при нужда, когато саксията се окаже прекалено тясна за растението. Не пресаждайте често, защото кореновата система на неорегелията е слаба и може да не издържи на шока.

Гърлица (лимониум) – как да я отглеждаме

Размножаване

Размножаването става чрез разделяне на новите розетки. Отделят се след преминаване на цъфтежа, когато сте сигурни, че са образували свои корени. Засаждат се в отделна саксия със същия почвен състав.

Коментирай