Здраве и красота

Защо пиенето на топли напитки през лятото помага да се охладите?

Как да се почувствате по-добре в горещините

01.07.2021г. / 14 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма нищо по-приятно в лятната жега от това да изпиете една ледена лимонада, например. Оказва се обаче, че пиенето на студени напитки през лятото не е толкова ефективно в охлаждането на тялото, колкото пиенето на топли. 

Топлите напитки са едни от най-избягваните в жегата, а именно те биха могли да ви помогнат да се почувствате охладени. Това показват данните от проучване от 2012 година, проведено от канадски учени от Университета в Отава, цитирани от healthdigest.com. 

Хитри начини да охладите дома си без климатик през лятото

Изследователите провели проучване върху колоездачи в лабораторни условия в рамките на 75 минути. Докато колоездачите карали колело, пили чаши с вода с различна температура – от 1 градус до 50 градуса. 

По време на изследването учените открили, че телесната температура на колоездачите намалява след прием на по-горещи течности в сравнение със студени. Защо се случва това?

Как да се справим с жегата през лятото

Приемът на топли и горещи течности провокира временно повишаване на телесната температура вътре в тялото. Това стимулира обилното изпотяване, което от своя страна допринася за охлаждането на тялото. Потенето е естествен механизъм за охлаждане на тялото. В жегата то представлява начин организмът да се освободи от топлината и да се справи с атмосферните условия навън. 

Ето защо няма нищо странно в това да пиете топли и горещи напитки през лятото. Всичко се свежда до изпотяването и термичния ефект, който горещите течности предизвикват в тялото. Колкото повече топли напитки пиете в летните дни, толкова по-лесно ще понасяте жегите. 

Методи за естествено противодействие на жегата

Колоездачите, които взели участие в проучването, карали колелата си и на включен вентилатор, което допълнително стимулирало ускореното изпаряване на потта от тялото им. Това довело до допълнителен охлаждащ ефект. 

Ще се справим ли с жегата през лятото?

Изпаряването на потта от кожата е по-трудно в условия на висока влажност. Затова допълнителното обдухване с вентилатор допринася за охлаждащия ефект, който изследователите искали да постигнат. По тази причина те установили, че пиенето на горещи течности през лятото действа повече в сухи райони с ниска влажност. В такива с висока влажност пиенето на студени течности има по-добър ефект върху охлаждането на тялото.  


Коментирай