За дома

Лоши навици в чистенето, които правят дома по-мръсен

Къде грешим

22.12.2021г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки търси бърз и лесен начин да почисти дома си. Малко са хората, които истински се наслаждават на чистенето. Повечето от нас го приемат за досадно задължение, което отнема от времето им. И все пак, чистенето е неизбежно, ако искаме домът ни да е свеж, чист и безопасен за здравето ни. Въпреки това, често допускаме грешки в чистенето, които всъщност не помагат на дома ни да сияе, а го правят по-мръсен.

Чистене според настроението

Кои са грешките в чистенето, които правят дома по-мръсен?

Допускате да се натрупа излишна хартия

Сметки за ток, парно, вода, различни брошури, рекламни флаери, които събирате от пощенската кутия и захвърляте в някое кътче в дома или на масата са все купища излишна хартия, която събира прах. Започнете от тях, за да направите дома си по-малко прашен. Изхвърлете всичката хартия, която не ви трябва. Рециклирайте я. Направете нещо добро за дома си и за природата.

Оставяте мокри кърпи в банята

Мокрите кърпи в банята са рецепта за развитие на мухъл. Никога не дръжте мокри хавлиени кърпи и халати там. Оставяйте ги извън банята, за да изсъхнат.

Хитро почистване на хитри домакини

Използвате прекалено много почистващ препарат

Много хора погрешно смятат, че ако използват повече препарат, ще изчистят по-добре. Това не е така. Всеки препарат има своята дозировка и това не е случайно. Ако използвате повече препарат, рискувате той да остане по повърхностите, а това е магнит за още мръсотия след това.

Чистите с мръсни пособия

Ако не почиствате парцалите, кърпите, прахосмукачката си, четките, които използвате, моповете, това няма да ви помогне да направите дома по-чист, а напротив. Чистенето с мръсни пособия е като омагьосан кръг, който ви кара да си мислите, че чистите нещо, а всъщност само хабите усилия и време без реален резултат.

Използвайте една мокра кърпа за цялата баня

Ако пестите от почистващи продукти и пособия, не е трудно човек да се сети, че домът ви не е толкова чист, колкото си мислите. Лош навик е да използвате само една почистваща мокра кърпа, за да почистите няколко повърхности в едно помещение. Ако искате истински чист дом, не го правете. Така само разнасяте мръсотията от едно място на друго.

Как да съкратите времето за чистене наполовина?

Оставяте мръсни съдове в мивката

Много хора правят това – оставят мръсните съдове в мивката да се натрупат и чак тогава ги мият. Това създава условия за развитие на бактерии, които след това могат да плъзнат из цялата кухня. Мийте чиниите навреме.

Носите обувки вкъщи

Обувките, с които ходите навън, нямат място в дома освен в шкафа за обувки или в антрето до входната врата. Внасянето на мръсотия отвън е основа за силно замърсяване на дома и потенциално инфектиране с различни патогени.

Съхранявате почистващи продукти погрешно

Кое прави чистенето по-трудно – самите ние!

Прекарвате много време в търсене и откриване на почистващ препарат, от който имате нужда, а след това не го съхранявате правилно. Това крие риск от недостатъчно почистване на дома ви и лъжлива сигурност.

Оставяте храната да се развали в хладилника

Развалената храна в хладилника е основа за развитие и разпространение на бактерии. Не дръжте развалена храна в кухнята или в хладилника, за да избегнете този риск.

Не четете етикетите

Една от честите грешки е да не се четат етикетите на препаратите. В тях е изрично упоменато как точно да се използва препарата, така че едновременно да е полезен и безвреден за здравето. Правете го винаги, за да имате по-чист и здравословен дом.

Неща в дома, които трябва да чистите всеки ден

Използвате агресивни препарати

Ако използвате предимно белина и други подобни силни препарати, това не означава задължително, че домът ви е по-чист и дезинфекциран. Агресивните препарати могат да имат потенциални рискове за здравето на хора и домашни любимци.

Коментирай
Свободно време