За дома

Защо трябва да внимавате с ароматизираната тоалетна хартия?

Може ли да предизвика здравословни проблеми?

18.01.2022г. / 11 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хубавият аромат, който се разнася от тоалетната хартия, когато влезете в банята или тоалетната е наистина приятен. Той се разнася из цялото помещение и създава усещане за чистота и комфорт. Ароматизираната тоалетна хартия може да замести ароматизаторите за въздух, разпръскващи аерозоли, които могат да предизвикат алергии и дразнене. Тя е едновременно освежител за въздух и приятен начин да поглезите кожата си.

Риск ли е ползването на оцветена и ароматизирана тоалетна хартия?

Ароматизираните хартии се предлагат в голямо разнообразие. Имате възможност да изберете всякакви варианти, но всички ли са еднакво здравословен избор?

Въпреки че идеята за приятен аромат по хартията е чудесна, добавените изкуствени аромати могат да причинят алергии и дразнене при някои хора с по-чувствителна кожа. Химическите вещества, които се използват за ароматизиране на хартията, могат да предизвикат главоболие, според healthdigest.com. В хартията се влагат различни оцветители и ароматизатори, дори и белина в минимални количества, според glamour.com. Ето защо, в някои случаи ароматизираната хартия може да предизвика негативни реакции и последици за здравето.

Вижте една от най-скъпите тоалетни хартии с 24-каратово злато

При контакт с кожата, химическите оцветители, ароматизатори и подобрители в хартията могат да нарушат естествения pH-баланс на кожата, което да създаде условия за дразнене, зачервяване, обрив, гъбични инфекции. Сред признаците, че ароматизираната ви хартия е предизвикала някакъв проблем, са сърбеж, зачервяване, парене, подуване. Ако забележите подобна реакция след употреба на ароматизирана хартия, преминете на хипоалергенен вариант или такъв изцяло без добавени аромати.

Честата употреба на ароматизирана хартия може да предизвика и вагинални инфекции, да създаде условия за размножаване на болестотворни бактерии заради изменението в pH на средата, според учени от College of Family Physicians of Canada, цитирани от healthdigest.com. Ако откриете необичайно вагинално раздразнение, то може да е предизвикано от честата употреба на ароматизирана тоалетна хартия, в отговор на което кожата и лигавицата в тази деликатна област е с нарушен баланс.

10 признака, че имате алергия

* Не е задължително ароматизираната тоалетна хартия да е в основата на появилите се симптоми и оплаквания. Ако страдате от някакъв дискомфорт, кожен проблем, имате съмнение за алергия или инфекция, задължително се консултирайте с лекар.

Коментирай