За дома

Домашен тор за подхранване на растения – цъфтят безотказно

Лесен трик за подхранване на цветя с натурални съставки

10.06.2022г. / 13 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако обичате цветята и се грижите за тях вкъщи, вероятно ще се радвате, ако цъфтят колкото се може по-обилно и по-дълго. Обикновено за тази цел са нужни не само подходящи условия, но и наторяване. Готовите торове обаче съдържат химикали, които не са особено здравословни. Те могат да отделят газове, които да наситят въздуха в дома ви или да имат силна неприятна миризма.

Натурални методи за наторяване на растенията в дома и градината

Вместо да подхранвате любимите си растения с токсични изкуствени торове, опитайте да си направите домашен тор с изцяло натурални съставки. Той съдържа куркума, кафе и мляко, които имат невероятно подхранващи свойства и стимулират цъфтежа.

Куркумата е много богата на активни вещества и е антиоксидантна билка. Нейният корен се използва от векове в източната култура като подправка, но и като лечебно средство заради прекрасните ѝ свойства. Тя е богата на витамини и минерали, сред които желязо, фосфор, калций и йод.

Домашен „чай за наторяване“

Свързани статии

Кафето е наситено с антиоксиданти, които имат подхранващо действие и стимулират растежа на цветята. Млякото е богато на протеини и мазнини, които също подхранват цъфтежа.

За да си направите домашен тор за обилен цъфтеж на растенията, смесете 1 чаена лъжица куркума, 2 супени лъжици прясно смляно кафе и 500 мл прясно мляко. Разбъркайте добре. Оставете сместа да престои няколко дни, за да се насити млякото с полезните съставки от куркумата и кафето. След това прецедете.

5 неща, които да правите за растенията си, освен да ги поливате

Поливайте растенията с течния тор през 2-3 седмици в активния им период на цъфтеж и израстване.

Коментирай