За дома

Грешки, които допускаме при пържене на яйца

Как да приготвяте превъзходни пухкави яйца всеки път

11.09.2023г. / 15 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пържените яйца са прекрасен и лесен начин да си приготвите нещо вкусно, полезно, а и много бързо. Изглежда, че няма какво да се обърка, защото е толкова просто. Но всъщност съвсем не е така. При пърженето на яйца могат да се появят някои грешки, които да развалят вкуса и текстурата им, което пък прави преживяването от яденето им не толкова приятно.

Как да съхранявате доматите така, че да не се развалят бързо

Съществува ли такова нещо като неправилно пържене на яйца? Да, съществува. За да направите най-вкусните и топящи се в устата яйца, не трябва да допускате някои често срещани грешки. Ето ги и тях.

Използвате грешен тиган

Една от най-честите грешки при пържене на яйца е използването на погрешния тиган за тази цел. Не всеки тиган е подходящ за пържене на яйца. Той трябва да е с незалепваща повърхност, с дебело дъно и да не е изкривен.

Не използвате олио

Друга често срещана грешка е избягването на олиото или на използването на каквато и да е мазнина. Ако се опитвате да готвите здравословно, не избягвайте изцяло мазнината. Просто контролирайте количеството и вида ѝ, които използвате. Ако не пържите яйцата в мазнина, те ще станат сухи, няма да са пухкави и вероятността да загорят отдолу е много по-голяма. Освен това няма да се сготвят така добре и равномерно, както трябва.

Как да съхранявате динята така, че да остане сочна за по-дълго

Слагате яйцата в студен тиган

Много е важно да изчакате температурата на тигана да се повиши достатъчно преди да сложите яйцата в него. Ако ги пуснете в студен тиган, вкусът им ще се влоши, а и ще поемат цялата мазнина в тигана, като това ще направи консумацията им крайно неприятна. Вместо това винаги изчаквайте тиганът и мазнината да се загреят достатъчно, след което добавяте яйцата в него.

Пържите на много високи температури

Прекалено високата температура крие риск от прегаряне на яйцата от долната страна. Това ще им попречи да се сготвят отвътре и отгоре. Най-добре е пърженето на яйцата да става на среден огън, за да имат време да се сготвят от всички страни.

5-те тайни на здравословната салата

Свързани статии

Използвате стари яйца

Старите яйца не само нямат подобаващи вкусови качества, но могат и да са опасни за здравето. Винаги се уверявайте, че яйцата ви са пресни, преди да ги сготвите.

Разбивате яйцата направо в тигана

Избягвайте да счупвате яйцата направо в тигана или да ги разбивате в него, защото така рискувате да попаднат черупки и други мръсотии от самата черупка. За предпочитане е да счупите яйцата предварително в купа без значение дали ще ги бъркате или ще ги пържите „на очи“.

Как да накарате бананите да узреят по-бързо

Използвате студени яйца

Една от може би най-често срещаните грешки е пърженето на студени яйца от хладилника. Най-добре е яйцата да се пържат, когато са на стайна температура. Така стават пухкави, готвят се по-бавно и равномерно и не прегарят отвън.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ПроСоТо ( преди 1 година )
Напълно съм съгласен със статията!..Точно такива са и моите изводи,които съм направил от всекидневната консумация на яйца...Дано да е полезна на "едва прохождащите" в това кулинарно изкуство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар