За дома

Трик за дезинфекция на дъските за рязане

Как да почистите и ароматизирате тези кухненски пособия

02.09.2022г. / 16 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дъската за рязане е сред най-използваните кухненски пособия. Без нея не можем да нарежем зеленчуците, плодовете, месото и всички останали продукти, с които приготвяме любимия си ястия. И тъй като дъската за рязане е така често експлоатирана, по нея остават резки от острите ножове, а в тях – остатъци от храна.

Дезинфекция на прахосмукачката

Колкото и старателно да измиваме дъската, в тези прорези винаги остават частици, които могат да се превърнат в основа за растеж на бактерии. 

Бактериите могат да оцелеят по всякакви повърхности и при всякакви условия. Те са устойчиви, което ги прави много опасни.

Достатъчно е едно докосване на замърсената повърхност, а след това на устата или поглъщане на храна, която е в сурово състояние и която е приготвена върху замърсената дъска, и сте изложени на потенциални инфекции. 

Как да дезинфекцирате дъската за рязане, така че да я направите безопасна за ползване?

5 неща, които съсипвате, като ги дезинфекцирате

Ето един чудесен трик за целта. 

1. Изплакнете дъската от остатъците. Напоете микрофибърна кърпа с оцет. Избършете старателно дъската, така че да премахнете всички следи от храна. Оцетът не само ще дезинфекцира дъската, но и ще премахне лошите миризми от нея. 

Свързани статии

2. Напръскайте дъската с водороден пероксид. Разнесете навсякъде с чист парцал. Оставете да подейства 5 минути и изплакнете. Това е допълнителна защита за сигурност срещу микроорганизмите. 

Как да дезинфекцирате четките за грим?

3. За да дезодорирате и ароматизирате дъската за рязане, поръсете с морска сол и оставете да престои няколко часа, за да абсорбира лошите миризми. След това напръскайте обилно с лимонов сок и втрийте с гъба за съдове.

Киселината от лимоновия сок и абразивността на солта ще премахнат твърдите остатъци, ще ароматизират и ще направят дъската като нова. 

Коментирай