За дома

Трикове за запазване на черешите свежи цял месец

Как да съхранявате черешите в хладилник и фризер

19.08.2022г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черешите са превъзходен сочен и много сладък плод, на който обаче за съжаление се радваме за кратко през годината. Те са от плодовете, които не са особено трайни, когато не се съхраняват правилно. Затова обаче си има някои хитрини. С тяхна помощ ще можете да запазите свежестта на черешите по-дълго, а в някои случаи и цял месец.

Как да съхранявате доматите така, че да не се развалят бързо

Когато купувате череши, те в повечето случаи не са напълно узрели, което ви дава възможност да ги съхранявате за известно време, докато узреят изцяло. Не купувайте череши, които са прекалено меки и при натиск пръстите ви остават в плътта им. Свежите череши трябва да са плътни, хрупкави, сочни и леко пружиниращи при натиск. Ако са меки и ципата им не е хрупкава, значи вероятно са налице първи признаци на разваляне.

Как да съхранявате черешите правилно така, че да са максимално свежи задълго?

Едно от най-важните неща, когато съхранявате череши, е да ги държите на студено. Топлината извън хладилника ускорява процесите на зреене и гниене, което ги разваля по-бързо.

Как правилно да съхранявате картофи така, че да не покълнат

След като ги приберете в хладилника, не е нужно да ги затваряте с капак или в найлон. Достатъчно е да са на хладно. Също така е важно да не ги измивате, преди да ги сложите в купата в хладилника. Ако държите черешите мокри и измити, вероятността да се развалят по-бързо е голяма. Старайте се да ги измивате непосредствено преди да ги ядете. Така ще ги предпазите от разваляне.

Друг важен трик е да не премахвате дръжките на черешите, когато ги съхранявате в хладилника. В дръжките се съдържат хранителни вещества и вода, които поддържат свежестта на черешата възможно най-дълго. Когато оставите дръжките, това ще запази дълготрайността на черешите.

Как да съхранявате ягоди така, че да не се развалят бързо

Може ли да замразите черешите?

Можете да замразите черешите, за да ги запазите за още по-дълго. Ако се съхраняват правилно във фризера, те могат да останат свежи до около 1 месец. Напълно вероятно е да загубят малко от качествата си, защото са замразени, но това е нормално. Все пак са перфектни за сладкиши, бонбони, сиропи, сосове, конфитюри и други видове десерти, след като ги размразите.

Свързани статии

Най-добре е да изберете здрави и добре узрели череши за замразяване. Изплакнете със студена вода. Подсушете ги с хартиена кърпа. Премахнете дръжките. Почистете черешите и от костилките. Можете да ги разполовите или да използвате уред за премахване на костилките, който оставя черешите цели.

Как да съхранявате цял и нарязан лук така, че да не мирише

Поставете черешите в подходящ съд за замразяване или плик с цип. Важно е съдът да е херметически затварящ се без значение от какъв материал е направен.

Замразени и съхранени по този начин, черешите могат да останат свежи около 1 месец и да се използват за печива, сладкиши, десерти, сладка, конфитюри, сосове, смутита.

Коментирай