За дома

Как да съхранявате ябълките така, че да останат хрупкави

Хитри трикове за запазване на свежестта им

27.09.2022г. / 09 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почти настъпи моментът, в който ще се сбогуваме с летните сезонни плодове, които ще отстъпят място на есенните дарове на природата. Ябълките са едни от тях. Сезонът им вече е тук. Сладки, хрупкави, сочни и в такова огромно разнообразие, ябълките са един от най-полезните плодове. Те са трайни и издръжливи. Могат да се консумират пресни, както и да се включват в различни рецепти.

Как да съхранявате цял и нарязан лук така, че да не мирише

Ако отглеждате ябълки в градината си или се възползвате от сезонността им и си ги купувате от пазара, едно е сигурно – въпреки че са траен плод, ябълките омекват и губят хрупкавостта и сочността си, ако се съхраняват дълго, особено по неправилен начин.  

Когато съхранявате ябълките си за дълъг период от време, по тях започват да се образуват кафяви петна, които издават признаци на гниене. След това ябълките започват да омекват и да губят хрупкавостта си. 

За да удължите трайността на ябълките и да ги запазите сочни и хрупкави за по-дълго, вижте няколко хитри трика за съхранението им. 

Продукти, които можете да съхранявате по-дълго, отколкото сте смятали

Цели ябълки 

Има различни начин за съхранение на цели или нарязани ябълки. Ако имате цели ябълки в по-голямо количество, които искате да съхраните за по-дълго, трябва да ги предпазите от пряка слънчева светлина. Поставете ги на тъмно, сухо и проветриво място. Слънчевата светлина ускорява процесите на зреене. Ако ябълките вече са добре узрели това означава, че ще започнат процеси на гниене. 

Друго подходящо място е чекмеджето в хладилника. Там температурата е по-ниска, а влажността по-подходяща за съхранение на плодове и зеленчуци. За допълнителна сигурност можете да увиете всяка ябълка в отделен къс хартия, за да намалите съприкосновението между тях. Това ще удължи свежестта и ще запази хрупкавостта им. Съхранени по този начин, ябълките могат да издържат свежи до 6 седмици. 

Как правилно да съхранявате картофи така, че да не покълнат

Важно е да не ги съхранявате в близост до други плодове, защото всички те освобождават етилен – газ, който ускорява гниенето. 

Свързани статии

Нарязани ябълки 

Ако сте нарязали ябълки, които не сте успели да изядете и са ви останали, можете да запазите и тях. Поставете ги в плътно затваряща се найлонова торбичка с цип и ги сложете в хладилника. Можете да използвате пресен лимон или лимонов сок, за да предпазите ябълковите резени от покафеняване.

Как да съхранявате пресен спанак така, че да не се развали

Втрийте малко лимонов сок в тях. Това ще ги предпази от бързо скапване. Лимонът има свойството да блокира окисляването и гниещите процеси. Не се притеснявайте, че ябълките ви ще имат леко лимонов вкус – това ще ги направи още по-свежи. 

Може ли да замразявате ябълки?

Ябълките могат да се съхраняват и в замразено състояние. Това донякъде ще запази хрупкавостта и свежестта им. Няма да са същите, като пресните ябълки, но пък са много подходящи за пайове, тартове, ябълково пюре, различни десерти и печива.

Как да съхранявате храната, за да трае по-дълго

Коментирай
Свободно време