За дома

Трикове за премахване на петна от масло по дрехите

Няма невъзможни петна за премахване – има мъдри начини да го направите

28.11.2022г. / 08 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Петната по дрехите са част от ежедневието, особено ако обичате да готвите и прекарвате повече време в кухнята. Дори да не сте от най-изявените кулинари, със сигурност се храните, което също поставя в риск дрехите ви от поява на упорити петна.

Петната от мазнини са сред най-трудните за премахване. Маслото е точно такъв пример. То е много мазно и веднъж попаднало върху тъканите на дрехите е изключително трудно за премахване.

5 трика за премахване на жълтите петна от белите дрехи

Добрата новина обаче е, че не е невъзможно. Можете да отстраните петната от масло от любимите си дрехи с някои полезни и хитри трикове.

С препарат за пране

Този метод работи най-ефективно, ако го приложите веднага след попадане на петното върху дрехата. Ако петното престои, шансът да се изпере е малък.

Забършете петното от масло с хартия или го изстържете с плосък нож, за да отстраните по-голямата част от маслото. Нанесете препарат за премахване на петна по ваш избор. Оставете да подейства известно време. Изперете замърсената зона с препарат за пране по ваш избор.

Може да го направите ръчно или в пералня, като ако сте избрали пералнята – постарайте се да не е препълнена, за да може препаратът и водата да преминават свободно през тъканите.

Грешки при прането на петна, които съсипват дрехите

Препарат за съдове

Препаратите за съдове съдържат разтворители на мазнините. По тази причина са много подходящи за премахване на петна от масло и мазни петна въобще, като същевременно са щадящи за тъканите.

Нанесете малко количество от препарата за съдове директно върху петното. Разтрийте с пръсти. Оставете да подейства за поне 1 час. След това изперете по стандартния начин.

Сода за хляб

Тъй като содата е основа, тя разтваря мазните остатъци. Нанесете содата върху петното, като предварително сте отстранили цялата видима излишна част от него. Оставете да подейства и да попие мазнината за 2 часа. След това изперете с препарат за съдове.

Бързи трикове за премахване на мазни петна от дрехите

Свързани статии

Шампоан

Шампоанът също съдържа разтварящи мазнините вещества, тъй като те са необходими за измиване на мазната коса. Нанесете малко от шампоана си върху петното. Втрийте с пръсти в продължение на няколко минути. Оставете да подейства. Изперете на ръка или в пералня.

Лак за коса

Напръскайте петното директно с лак за коса. Оставете да подейства половин час. След това сложете в пералнята и изперете на средна температура.

Как най-лесно да изперете петно от кръв?

Обезмаслител

Не се плашете от обезмаслителите за почистване на кухнята. Те са щадящи за дрехите. Напръскайте петното от масло с обезмаслител. Изчакайте да подейства няколко минути до половин час. Изперете в пералня на средна температура или според тъканта. Ако е деликатна, изперете на ръка.

Коментирай
Свободно време