За дома

7 топ съвета как да изберем гардероб

За да съобразите размера на гардероба, който ще купите, трябва да имате предвид и обема на стаята

19.12.2022г. / 13 33ч.
Мария Дуковска
Снимка: Мебели Виденов.

Снимка: Мебели Виденов.

При обзавеждането на дома едва ли има стая и мебел, които да са маловажни. Като тръгнем от нощното шкафче и рафта за книги и стигнем до избора на спалня и холни мебели, всеки елемент от интериора има своето значение. Но безспорно един от царете в интериорния дизайн е негово величество гардеробът и на него ще обърнем днес специално внимание.

За какво да внимаваме при избора на нов гардероб и какви неща трябва да имаме предвид, когато разглеждаме мебели, ще разберем от следващите редове.

Употреба

Огромният избор, пред който сме изправени, когато търсим подходящ гардероб, понякога може да ни обърка какво точно искаме и какво ни трябва. Затова, когато започнете да разглеждате различните модели е добре предварително да сте наясно с критериите за избор. Например колко крила искате да има гардеробът? Дали да е с плъзгащи се врати? Да има ли огледала? И тези въпроси засягат само външния вид на мебелите, а важно е да знаете какво търсите и отвътре на гардероба. Колко рафта да има, колко закачалки, дали да има отделения за козметика и за обувки, малки шкафчета за бельо – всичко това може би ви изглежда като дребен детайл, за който да мислите по-късно, когато купите гардероба, но това е грешна стратегия. Предварително обмислете какво искате да има вашият гардероб и какви вещи ще разположите в него, за да бъде изборът ви много по-успешен и ефективен спрямо целта.

Размер

За да съобразите размера на гардероба, който ще купите, трябва да имате предвид и обема на стаята. В повечето случаи искаме да купим възможно най-големия гардероб, за да поберем в него всички наши дрехи, палта, вещи и аксесоари. Но когато помещението е малко и пространството е доста ограничено, трябва да го имаме предвид и да преценим какъв е подходящият размер гардероб. За малки стаи е много практично решението да сложите надстройка на гардероба. Така ще успеете да използвате цялото налично пространство.

Съобразете се с размера на стаята, когато подбирате модела гардероб, защото прекалено обемната мебел може да вземе превес в спалнята и визуално това ще натовари сетивата ви.

Стил

Стилът на вашия гардероб би трябвало перфектно да се прелее към общия интериор на стаята. Именно затова, когато избирате този вид мебел е препоръчително да се съобразите с останалата част от стаята и как ще отива гардероба на другите вещи в нея, цветове и материали. Разбира се, ако вашият личен стил е по-еклектичен и обичате да смесвате на пръв поглед неподходящи стилове и цветове, това е ваше право и следва да обзаведете стаята както ви харесва. Но ако държите на съчетаване на цветове, стилове и материали, можете да се допитате до консултантите в „Мебели Виденов“, които ще ви дадат полезни съвети и ще ви съдействат при избора на гардероб.

Материал и покритие

Материалът, от който е изработен гардеробът, както и покривният материал са два много важни компонента, които да имате предвид при покупката на нов гардероб.

Предимства на основните материали:

  • Солидно дърво: един от най-често използваните материали, които издържат много дълго във времето и се отплащат на своя собственик за добре направената инвестиция.
  • МДФ: това е също един от най-предпочитаните материали в последните години, най-вече заради достъпната си цена. Икономичен материал, който ще ви позволи да изберете по-голям гардероб на разумна цена.
  • Гланцово покритие: създава усещане за съвременен дизайн, за лукс и стил. Най-често се среща в черно, бяло или светли цветове.
  • Матиращ завършек – мекият матов ефект дава възможност моделът, който сте избрали, да се съчетае чудесно с всички останали мебели в стаята, без да се „бие“ с никой цвят.
  • Стъклен и огледален вид – чрез отражението на светлината стъклените и огледални повърхности на гардероба добавят сякаш още едно измерение на стаята, придавайки ѝ допълнителен обем. Ако стаята ви е по-малка и искате да изглежда по-просторна, този тип гардероби ще ви свършат чудесна работа.
  • Кожа – някои по-модерни модели включват кожата като материал в изработката на гардероб. Ако търсите по-смели дизайнерски решения за стаята си, кожата е интересен вариант за целта.

Стабилност

Свързани статии

Ако търсите и искате да се обзаведете със солиден гардероб, който ще издържи дълго във времето, препоръчително е да се спрете на мебел от дъбово дърво. Дъбът се използва много често при направата на мебели, защото е един от най-здравите материали и устоява на времето. Освен това, дъбовото дърво се използва от векове и неслучайно се среща много често при мебелите антика. Но дори и да не изберете гардероб от дъбов материал, има и много други елементи, от които се създават солидни и здрави мебели.

Практичност

Разнообразието от модели, цветове, материали понякога ни кара да купим мебел, която не е достатъчно практична за нашето ежедневие. Изкушението да се спрем на гардероб, който радва окото е наистина голямо, но преди да го купим е добре да сме сигурни и колко практична ще е тази мебел. За да не се окаже, че няколко дни след като сме го купили и подредили в него дрехи и аксесоари, той далеч не е толкова прагматичен и не успява да побере и половината ни вещи.

Затова подсигурете избора си с няколко действия:

  • Два пъти проверете размера на гардероба, вътрешното разпределение и обема му. Предварително премерете мястото, в което планирате да поставите гардероба и след това измерете мебелите, които сте харесали, за да се застраховате от неточности в размера.
  • Проверете как ще бъде доставен и на колко части. Имайте предвид, че понякога сглобяването на гардероба не е съвсем простичка задача и може да ви затрудни сериозно. Осигурете си помощник, който да ви асистира при сглобяването.
  • Уверете се в безопасността на гардероба, дали се мести лесно и дали представлява опасност за малките деца, които често обичат да се катерят по мебелите.

Надстройка за гардероб

За да уплътните възможно най-добре всяко пространство и ниша, и да се възползвате от мястото, за да приберете всичките си вещи, е много вероятно да ви потрябва надстройка за гардероб. При тази опция се избира допълнителна секция, която се поставя над гардероба, в същия дизайн като него, за да имат съответствие помежду си и да са като едно цяло. Така хем ще се сдобиете с допълнителен обем, хем стилово ще бъдат съчетани прекрасно. В "Мебели Виденов" ще откриете много различни модели гардероби и надстройки, които ще ви изненадат приятно с качество и разумна цена.

Снимки: Мебели Виденов.

Коментирай
Здраве и красота