За дома

Как да си направите домашен оцет

Лесна рецепта за здравословен и натурален оцет

23.03.2023г. / 11 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Оцетът е невероятно полезен природен продукт. Но той би бил още по-полезен, ако си го приготвите вкъщи. Вместо да купувате готов оцет от магазина, възползвайте се от възможността да си направите домашен оцет по най-природния и здравословен начин, така че да сте сигурни какво слагате на трапезата и в устата си.

За какво е полезна комбинацията от мед и оцет?

Множество изследвания доказват, че оцетът е много здравословен и полезен в много отношения. Употребата му е не само прекрасен начин да балансирате pH-то в организма си, но и да помогнете на кожата си да сияе. Оцетът е чудесно средство против акне, за изравняване и проясняване на тена, за изплакване на косата и против косопад.

Един от начините да познаете дали оцетът е натурален е да погледнете на дъното на бутилката. Ако там има утайка, това не трябва да ви плаши. Ако оцетът е мътен, това също е признак, че е натурален.

Всичко това се дължи на натрупването на пробиотични бактерии и ензими, които придават всички прекрасни здравословни свойства на оцета. Тези характеристики често са забележими при домашните видове оцет, които са по-мътни и с утайка.

4 причини да добавяте оцет към ваната си

Как се прави домашен ябълков оцет?

Рецептата за домашен ябълков оцет е много лесна, евтина и не изисква особени усилия. За да се насладите на всички полезни свойства на оцета, той не трябва да е дестилиран и пречистен по фабричен път. Така ефектите му върху здравето и красотата са много по-наситени.

Как да си направите домашен ябълков оцет?

Съставки:

  • 6 ябълки;
  • 2 супени лъжици суров ябълков оцет с малко гъбоподобна утайка;
  • 2 супени лъжици мед или захар;
  • Вода;
  • Голям двулитров буркан;
  • Марля.

6 неща, които се случват с тялото, когато пиете оцет всеки ден

Измийте ябълките добре и ги нарежете на 8 до 12 парчета. Поставете ги в буркана, затворете капака и оставете ябълките да покафенеят напълно. След това добавете меда и оцета със закваската. Преварете водата или я филтрирайте в кана. Важно е тя да не е хлорирана.

Залейте ябълките с горещата вода така, че да ги покрие напълно. Между повърхността на водата и ръба на буркана трябва да останат няколко сантиметра сухо пространство, така че да се освобождават газовете.

Покрийте гърлото на буркана с марлята. Увийте добре с ластик, за да не попадат замърсявания и частици. Затворете капака на буркана.

Трикове за използване на оцет в домакинството

Оставете на сухо и тъмно място за поне две седмици. Важно е температурата на помещението да е между 20 и 25 градуса и мястото да е добре проветриво.

Важно е всеки ден да не пропускате да разбърквате оцета с дървена, а не метална лъжица. След две седмици прецедете оцета добре, прехвърлете в чист буркан или бутилка. Съхранявайте в хладилник с плътно затворен капак.

Коментирай