За дома

Какво никога не трябва да чистите със сода

Мебели и предмети, които содата може да повреди

18.04.2023г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Содата има чудесни почистващи качества. Тя може да се използва за почистване на толкова много повърхности и предмети в дома без никакъв риск за здравето, тъй като е изцяло натурален продукт.

Различни употреби на содата за красота

Содата обаче е абразивна, има груба текстура и притежава силни химични свойства, които могат да увредят определени повърхности и материали в дома. Ето защо трябва да я използвате разумно и да не почиствате някои неща с нея.

Вижте какво никога не трябва да почиствате със сода.

Старо сребро

Содата е подходяща за почистване на сребро, но не и старо, антично сребро. Ако имате прибори или бижута от старо сребро, не използвайте сода за полирането им, защото тя е твърде абразивна и може да премахне естествения слой патина (благородна ръжда), която се образува по тези предмети и бижута.

Пластмасови предмети

Отново заради абразивната си структура содата не е подходяща за почистване на пластмасови предмети. Пластмасата е крехка и лесно може да се надраска, ако се търка със сода. Това важи най-вече за техника и електронни устройства, които могат да са ви ценни, но го имайте предвид за всякакви предмети от пластмаса.

Лесни трикове за почистване на дома

Мрамор

Мраморът е масивен материал, който изглежда трудно разрушим и неподатлив на увреждания, но това не е така. Содата може да му повлияе зле. При прилагането ѝ тя попада в естествените пукнатини и фини цепнатини в мрамора, което нарушава повърхността му и уврежда гланцовия му ефект.

Свързани статии

Керамични плотове за готвене

Содата може да увреди и надраска керамичните плотове за готвене. Имайте го предвид и не я използвайте за почистването на засъхнали остатъци от храна и готвене по тях. За предпочитане е да използвате специализирани препарати с кремообразна или течна текстура, които не надраскват повърхността на керамиката. Не използвайте и груба гъба или четка.

Алуминий

Алуминиевите съдове, прибори и повърхности не са добър кандидат за почистване със сода. Това е така, защото алуминият оксидира в контакт със содата, което може да доведе до промени в цвета и покафеняване.

Бърз трик за почистване на миялната машина

Дървени мебели

Дървото се наранява лесно от абразивната структура на содата. Тя влияе еднакво зле както на необработено, така и на лакирано дърво. Не я употребявайте в никакъв случай за дървени мебели.

Коментирай