Високо кръвно? 6 храни, които могат да помогнат. Снимка: istock
Високото кръвно налягане е един от факторите, които водят до сърдечносъдови проблеми. То често остава скрито за пациента, защото може да не се усети като физическо неразположение или все пак, ако има проявления, като главоболие, да бъде неглижирано.
Високото кръвно налягане винаги изисква консултация с лекар и не бива да се самолекуваме. Въпреки това, балансираното и здравословно меню се счита за важно и ефективно за контролиране на високото кръвно налягане и като цяло за баланса на кръвното. За всеки човек, дори и за тези, които нямат подобни проблеми, е важно да поддържат кръвното в норма.
Вижте кои храни, освен нар, моркови, чесън, лук, ленено семе, семена от чиа, ябълки, сладки картофи, броколи, да добавите към менюто си.
Лимоните, портокалите и грейпфрутите са плодове, които са много ефективни за понижаване на кръвната захар, защото съдържат много витамини, минерали и растителни съединения, смятат учени.
Някои западни проучвания показват, че пиенето на сокове от грейпфрут и може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане. Грейпфрутът и сокът от грейпфрут обаче могат да попречат на действието на обичайните лекарства за понижаване на кръвното налягане.
Според западни експерти по хранене, хората с високо кръвно налягане трябва да добавят повече мазна риба към ежедневната си диета, тъй като тези риби съдържат омега-3мастни киселини, което е много полезно за сърдечносъдовото здраве. Известно е, че помагат за понижаване на кръвното налягане чрез намаляване на възпалението и намаляване на активността на съединенията, които причиняват свиване на кръвоносните съдове, като оксилипини.
Тиквените семки са в списъка с храни, полезни за хора с високо кръвно налягане. Те са богати на важни хранителни вещества, като калий, магнезий и аргинин, които помагат за ефективно контролиране на високото кръвно налягане.
Освен това, маслото от тиквено семе е доказано като естествено средство за контрол на високото кръвно налягане.
Бобът и лещата са богати на фибри, протеини, калий и магнезий, които помагат за регулиране на кръвното налягане. Проучванията показват, че консумацията на тези култури може да допринесе за намаляване на високото кръвно налягане.
Тези вкусни плодове са чудесен избор за хора с високо кръвно налягане. Те също така помагат за намаляване на рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания. Горските плодове съдържат голямо количество антиоксиданти, особено антоцианини, които спомагат за намаляването на свиването на кръвоносните съдове, като по този начин регулират високото кръвно налягане. Хапвайте малини, боровинки, ягоди и къпини.
Ако се чудите кои ядки са подходящи за консумацията за баланс на кръвното, освен бадемите, то хапвайте шамфъстък. Тези ядки имат относително висока хранителна стойност и консумацията им може да ви помогне да поддържате здравословни нива на кръвно налягане, смятат специалисти.
Хранителните вещества в шамфъстъка са от съществено значение и за сърдечносъдовото здраве и регулирането на кръвното налягане, особено калият.
Не забравяйте, че здравословното хранене е част от това да поддържаме в здравословни границите кръвното си и то не измества терапията назначена от лекар.