За дома

Как да поддържате дома си чист през цялата година?

Веднъж в сезона изхвърлете или дарете старите дрехи

26.04.2023г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Чистотата в един дом без съмнение е от голяма важност. Но често пъти сякаш за да я поддържаме са необходими много усилия. В следващите редове ще ви подскажем как можете да си съставите план за действие, разпределен през различните периоди. Ето го и него:

Всеки ден

За да избегнете натрупването на нечистотия, за предпочитане е всеки ден да миете чиниите и да обръщате специално внимание на мивката. За съжаление, ако пропуснете дори един ден, рискувате в кухнята да се образуват неприятни миризми. Обърнете внимание и на плотовете, според материала, от който са направени използвайте и подходящи почистващи средства и кърпи. Нека част от вашата ежедневна рутина е и изхвърлянето на боклука, както и прането.

Какво никога не трябва да слагате в сушилнята?

Всяка седмица

Веднъж седмично обръщайте внимание на вашите уреди в кухнята – машини за сок, микровълнови печки, малки фурни, чопъри, фурни за хляб – всички се цапат и ако не ги почиствате редовно, рискувате нечистотиите да се натрупат и след това ще е почти невъзможно да ги почистите. Към ежеседмичната си рутина за почистване включете и измиването на тоалетната, ваната, банята, душа и умивалниците. Избършете огледалата, насъбралата се домашна прах, сменете спалното бельо, почистете с прахосмукачка, почистете пода, сгънете прането и при необходимост, изперете дрехи на ръка.

Какво никога не трябва да чистите със сода?

Веднъж в месеца

Един път в месеца почистете печката и микровълновата фурна отвътре, прегледайте хладилника и вижте дали няма забравени стари храни, а след това почистете и него. Обърнете внимание на плафоните, лампите, полилеите и ако има нужда, ги почистете. Следващата стъпка е да се насочите към вратите – потопете микрофибърна кърпа в лек разтвор на вода и препарат за съдове – почистете тях и дръжките им, а след това със такава суха кърпа избършете повърхността им. Дезинфекцирайте кофите за смет и кошчето в банята. Почистете парапетите, первазите и вентилаторите.

Как да си направите домашни сапуни и шампоани?

Всеки сезон

Свързани статии

Създайте си рутина да преглеждате шкафовете с храна (или килера) и да изхвърлите продуктите, които са с изтекъл срок на годност. Дори да не ви се иска, прегледайте спалното си бельо и ако се наложи изхвърлете стари завивки. Задължително обърнете внимание на възглавниците – ако те са загубили обема си, „слепнали са се“ а вие усещате, че често се събуждате с болки в гърба, обмислете за закупуването на нови. Според експерти това се налага на всеки 2-3 години, но при някои модели дори по-често. Помислете добре дали искате стандартна или ортопедична възглавница. Към сезонното почистване включете и миенето на прозорците, дограмата и щорите. Ако това е трудна задача за вас, можете да потърсите професионална помощ. Ако пропускате тази стъпка, рискувате по тези места да се натрупа прах и нечистотия и след това ще е почти невъзможно да ги изчистите.

Веднъж в сезона направете и цялостна ревизия на гардероба си – сортирайте и изхвърлете (или дарете) стари дрехи, както и такива, които не сте носили от дълго време. Макар и да ви отнеме доста време – пробвайте всяка дреха в гардероба си. Така ще видите кои от тях наистина ще носите и кои – не. Направете същото и с дрехите на децата. Избягвайте да пазите много от тях поради сантиментална стойност.

Коментирай