За дома

С какво да заместите вредните съставки в сладкишите

Алтернативни съставки за повече здраве

14.06.2023г. / 08 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сладкарството, печивата и десертите са страст, без която много хора не могат. Те обаче носят излишни калории и захари, които причиняват не само наднормено тегло, но и здравословни проблеми.

Но как да си угодите, без да изпитвате вина за талията и здравето си? С помощта на някои прекрасни алтернативи на вредните съставки в сладкарството, разбира се.

Полезни алтернативи на животинското мляко

Полезните алтернативи на вредните съставки, използвани в сладкишите и печивата, причиняващи напълняване и влошено здраве, имат прекрасни свойства. Богати са на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, здравословни мазнини и протеини, от които не само няма да напълнеете, но и здравето ви ще се подобри.

С какво да замените вредните съставки в сладкишите и печивата?

Пълнозърнесто вместо рафинирано бяло брашно

Един от най-лесните варианти да превърнете печивата си в по-здравословната им версия е да замените бялото брашно с пълнозърнесто. Колкото по-богато е на фибри и растителни протеини и колкото по-малко пречистено е то, толкова по-добре. Фибрите подобряват храносмилането и ускоряват метаболизма.

Стевия вместо захар

Един от най-здравословните естествени заместители на захарта е стевията. Тя не повишава рязко кръвната захар и не носи излишни празни калории.

Заместители на изварата, които да ползвате в различни рецепти

Въпреки че е значително по-скъпа от захарта, от нея се използват малки количества, тъй като е много по-сладка. Това е добра инвестиция, ако не искате да се отказвате от любимите си десерти, но по здравословен начин.

Кокосово брашно вместо пшеничено

Кокосовото брашно е много по-богато на полезни мазнини от пшениченото. То има прекрасни качества по отношение на печенето и приготвянето на сладкиши.

Съдържа множество фибри и много малко въглехидрати. Може да се смесва с други видове брашна в зависимост от това каква консистенция искате да постигнете.

11 здравословни заместителя на солта

Ванилия за подслаждане вместо захар

Ванилията е много добър заместител на захарта, само че много хора не си дават сметка за това. Ако добавите повече от нея към печивата и сладкишите си, те ще добият сладост и аромат без добавени калории и риск от диабет.

Ябълково пюре вместо захар

Ябълковото пюре от сладки ябълки замества перфектно захарта в различни печива и десерти. В него има значително по-малко калории, отколкото в захарта. Много е подходящо за торти, печива, кремове.

Здравословни заместители на олиото

Пюре от банани вместо масло

Можете да използвате пюрирани банани като заместител на маслото. Бананите на пюре имат качества на слепващ агент, подобно на маслото, което е особено полезно за печива. Действат и като сгъстител при печене. Можете да замените маслото с равна част пюре от банани.

Коментирай