За дома

За какво още да използвате восъчна хартия

Алтернативни приложения на това пособие

30.06.2023г. / 13 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Восъчната хартия е предназначена предимно за кулинарни цели. В нея се съхраняват различни печива, бисквити, тестени изделия и други хранителни продукти, които се запазват свежи задълго с нейна помощ. Тя е помощник и в печенето, като предпазва от залепване и изгаряне.

Още 5 страхотни употреби на утайката от кафе

Но восъчната хартия може да се използва и по много други различни начини в ежедневието. Ето за какво още може да ви бъде полезна тя.

За съхранение на различни вещи

Восъчната хартия има много добри изолиращи свойства благодарение на восъка. В нея можете да увивате предимно метални предмети, които са податливи на ръжда. Восъчната хартия предпазва от ръждясване и запазва блясъка на метала задълго.

За почистване на упорити замърсявания

Втриването на восъчна хартия в различни замърсени повърхности и предмети помага за по-лесното им почистване. Подходяща е и за труднодостъпни места, като ъгълчета на стени, подове, цокъл, лайстни, където се събират мръсотия и засъхнали остатъци.

Намокрете восъчната хартия, смачкайте я на топка, след това я разпънете отново. Така става по-податлива и гъвкава. След това я втрийте в замърсените повърхности и почистете с парцал.

За покриване на шкафове

Ако искате да запазите шкафовете, рафтовете или различни етажерки, на които подреждате предмети, храни, опаковки и други пособия, восъчната хартия е вашият добър избор в случая. Тя ще помогне да предпазите повърхностите от отпечатъци, петна, мазни замърсявания и други проблеми.

Алтернативни употреби на различни домакински пособия

За покриване на дъски за рязане

Можете да използвате восъчна хартия за постилане върху дъската за рязане, когато режете месо например. Това ще предпази дъската от навлизане на бактерии от месото в нейните процепи, които се почистват трудно и крият риск от заразяване.

За украса на торти

Восъчната хартия е много подходяща за украсяване на торти, защото с нейна помощ можете да обградите борда на тортата и да запазите ръбовете изцяло съвършени, когато премахвате ринга на тортената форма. Това ще накара гостите ви да ви аплодират за перфектно декорирания сладкиш.

Свързани статии

За съхранение на свещи

Свещите са деликатни заради восъка или парафина, от които са направени. Те могат да се размекнат в топло време, да полепнат по повърхности, да се разтекат или да оставят следи по шкафовете.

10 алтернативни употреби на гъбата за чинии

За да предотвратите това, увийте ги във восъчна хартия. Тя действа като изолатор и ще предпази шкафовете и рафтовете, на които държите свещите си. Ще предпази и тях от топлината и ще намали вероятността да се разтекат.

За по-лесно приготвяне на печива

Восъчната хартия е различна от хартията за печене, но има сходни свойства. Тя помага на печивата да се изпекат равномерно, без да загорят и залепнат за съдовете. Така изваждането им е по-лесно без риск от разваляне на основата и борда им.

Коментирай