За дома

3 безглутенови рецепти за плосък корем

Изберете нещо леко за хапване

30.06.2023г. / 17 16ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Все повече хора обръщат внимание на хранителните си навици и включват към режима си на хранене безглутенови рецепти. Според мнозина, глутенът е отговорен за неприятното чувство за тежест и подуване на стомаха. Непоносимостта към този протеин е всъщност възпалителна реакция на организма. Ако усещате дискомфорт при приема на продукти, съдържащи глутен, може би е добра идея да намалите употребата му.

В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за ястия, които ще ви помогнат да намалите подуването на стомаха. Ето ги и тях: 

Грилована сьомга с нахут 

Необходими продукти:

  • 2 филета от сьомга (185 г всяко);
  • 1 консерва нахут (470 г);
  • 4 с.л. зехтин;
  • ½ глава червен лук; 
  • сол;
  • черен пипер;
  • кимион;
  • пушен червен пипер;
  • кориандър;
  • лют пипер;
  • 1 с.л. лимонов сок;
  • пресен кориандър;
  • настъргана кора от 1 лимон.

 

Свързани статии

Сложете сьомгата в чиния. Намажете я със зехтин, а след това поръсете със сол, черен пипер, лимонова кора и малко кимион. Загрейте фурната на висока температура (200 градуса) или подгответе за печене грил тиган. Междувременно в голям тиган на средно висока температура загрейте 2 с.л. зехтин. Добавете лука и задушете, докато стане прозрачен (за около 5 минути). Добавете черния пипер, 1 ч.л. кимион, кориандъра, лютия пипер, пушения пипер, лимоновия сок и задушете, докато подправките започнат да отделят аромата си (за около 30 секунди). Добавете нахута и 3 с.л. вода и оставете да къкри, докато нахутът омекне. Разбърквайте често. Поставете рибата с кожата надолу, покрийте (може и с фолио) и гответе без да обръщате, докато сьомгата стане непрозрачна в центъра (за около 8 минути). Разпределете сьомгата и нахута в две чинии, поръсете с кориандър и сервирайте веднага. 

Скариди с доматен сос и полента 

Ще ви трябват:

  • 2 с.л. зехтин;
  • ½ глава лук;
  • щипка черен пипер;
  • 160 мл сухо бяло вино;
  • 400 г нарязани домати от консерва;
  • 350-400 г почистени големи скариди сол; 
  • черен пипер
  • 40 г маслини Каламата (почистени и нарязани);
  • 1 с.л. каперси;
  • 2 ч.л. прясна мащерка.

За полентата: 

  • 175 г царевичен грис;
  •  900 мл вода;
  • 1 с.л. зехтин;
  • сол;
  • черен пипер;
  • 2-4 с.л. пармезан или пекорино романо;
  • 1 с.л. пресни билки по избор.

Загрейте мазнината в голям тиган на средновисока температура. Задушете лука, заедно с черния пипер. Добавете виното и задушете докато се редуцира наполовина (около 4 минути). Добавете доматите, заедно със сока им. Оставете да къкри за окло 10 минути, като през това време ги натрошавате леко с дървена лъжица. Поръсете скаридите със сол и черен пипер. Сложете ги в тигана, като ги обръщате, за да се покрият със соса. Оставете да къкрят, докато се сварят (около 4 минути). Добавете маслините, каперсите и мащерката и задушете за около минута. Ако е нужно, коригирайте вкуса с подправки.

За полентата: 

Загрейте водата до кипване. Сложете царевичния грис, заедно с мазнината и подправките. Варете докато се сгъсти – първо на по-силен огън, а след това на по-лек. След като е готово, добавете сиренето и свежите билки. В две чинии разпределете по равно полентата като оформите като кръг. Отгоре сложете скаридите със соса. 

Пикантна салата с пуешко и боб 

Необходими продукти:

  • 500 г пуешко месо;
  • 250 мл пилешки бульон;
  • 80 мл течна сметана;
  • 2 консерви бял боб (около 470 г всяка);
  • 1 с.л. зехтин;
  • 1 глава лу;
  • 1 чушка;1 голяма скилидка;
  • чесън;
  • ½ ч.л. червен пипер на люспи;
  • 2 ч.л. смлян кимион;
  • сол;
  • черен пипер;
  • зелени люти чушки, нарязани (по избор);
  • 1 ч.л. сушена майорана;
  • пресен кориадър.


Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Добавете лука, чушката, чесъна и лютия пипер за около 8 минути, докато лукът стане прозрачен. Нарежете пуешкото на тънки филии и го добавете. Поръсете с малко сол и черен пипер, сложете и кимион. Добавете боба, както и около 160 мл от водата към него, заедно с бульона, ситно нарязаните люти чушки, сметаната и майораната. Оставете да заври и разбърквайте често. След това намалете котлона и оставете да къкри за около 15 минути, за да се смесят вкусовете. Разбърквайте често. Ако е нужно, коригирате вкуса с подправки. Сервирайте топло или студено, в купички. По желание, преди да поднесете, можете да гарнирате с люспи лют пипер, маринована чушка, ситно нарязан червен лук или пък парченца авокадо. 

Да ви е сладко!

Коментирай