За дома

Топ трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Почиствайте редовно матрака

19.07.2023г. / 09 38ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

За да успеете да поддържате дома си изрядно чист, трябва да помислите не само за повърхностно почистване. Понякога насъбралата се нечистотия и микробите могат да бъдат причина за появата на неприятни миризми. Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко трика, които ще ви помогнат да се радвате на безупречна чистота. Ето ги и тях:

Почиствайте редовно щорите

Това е едно от местата, където се събира много прах – ето защо препоръчително е да почиствате щорите веднъж седмично, за да изглеждат като нови. За целта – използвайте приставката за прах на вашата прахосмукачка и премахнете натрупванията. Започнете да чистите от горе надолу и от ляво надясно. Пуснете щорите и повторете същото и от другата страна.

Не пропускайте миялната

С времето, колкото повече ползвате вашата миялна, във вътрешността ѝ се натрупват остатъци от храна, мухъл и бактерии. За да я предпазите от миризмите и вредните микроби, създайте си навик след всяко миене да премахвате остатъците от храна на дъното и във филтъра. Веднъж месечно почиствайте барабана със специален препарат или таблетки, като пуснете миялната празна.

Изперете завесата за баня

Едва ли сте обръщали внимание, но мръсната завеса за баня може да накара цялата баня да не изглежда добре. За да я почистите добре, пуснете я на по-нежен цикъл в пералнята, като добавите подходяща за перални машини белина (ако завесата е бяла) или перилен препарат. За още по-добро изпиране, сложете и няколко бели хавлиени кърпи.

Върнете блясъка на стъклените чаши

Ако с времето вашите стъклени чаши са загубили блясъка си заради миенето в миялна машина, можете да ги освежите чрез един много лесен трик – накиснете ги в бял оцет за 5 минути, измийте ги на ръка, а след това ги подсушете с микрофибърна кърпа.

Дезинфекцирайте редовно мобилния си телефон

Според много популярни изследвания, по повърхността на вашия мобилен апарат има повече бактерии, отколкото върху тоалетната ви чиния. Ето защо, поне 2 пъти седмично го почиствайте с антибактериални мокри кърпи. Можете да направите същото и с дистанционното на телевизора и мишката на компютъра. Ако използвате дезинфекциращ гел, оставете да подейства 5 минути и отстранете излишната влага с микрофибърна кърпа.

Почистете фурната със сол

За да предпазите фурната си от натрупвания на мазнини и нечистотия, можете да поръсите вътрешността ѝ с обикновена сол, веднага щом някаква течност се разлее вътре. След като фурната изстине, почистете с влажна гъба или кърпа.

Премахнете миризмите от обувките

За да премахнете неприятните миризми от обувките си, поръсете ги със сода за хляб. Преди да ги обуете, просто изтупайте содата.

Избършете праха от цветята

Ако имате у дома си големи саксии с цветя, можете да забършете листата им с разтвор от мек сапун и вода. След като изсъхнат, добавете капка майонеза върху кухненска хартия и натъркайте леко. Така ще добавите доза блясък.

Почиствайте редовно матрака

Както ви е известно, завивките, спалното бельо, матраците, килимите и пътеките във вашия дом са идеалната среда за обитаване и размножаване на домашния акар. Това малко създание е един от основните причинители на астма по целия свят. Ето затова, почиствайте редовно матраците си. Най-лесно ще направите това ако имате уред за гладене с пара или парочистачка. Минете цялата повърхност на матрака, както и отстрани и изчакайте да изсъхне. Ако по повърхността му има петна, можете да ги третирате с разтвор от вода и перилен препарат. Друг метод за почистване е този със сода за хляб. За целта – поръсете матрака по цялата повърхност, изчакайте около 20 – 30 минути и премахнете остатъците с прахосмукачка.

 

Коментирай