За дома

Зрънце вкус за всеки вкус – оризът и неговите тайни

17.10.2023г. / 11 00ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Зрънце вкус за всеки вкус – оризът и неговите тайни

Няма дом без ориз – той е една от най-древните храни и до днес е най-използваната в света. И има защо: дава изобилна реколта, питателен е, траен е, вкусен е, лесен е за приготвяне и е нежен към стомаха. Комбинира се добре с всички храни, които намерите у дома, от месото през рибата до зеленчуците. А у нас правят дори баница с ориз!

Оризът – магическата храна на дедите ни

От древни времена до ден днешен във всяко празнично меню се включва ястие с ориз. Приготвянето и сервирането му винаги е било като своеобразно заклинание за изобилие, плодородие и охолство – колкото много са зрънцата, толкова много да са децата, радостите, богатствата в дома. 

Нека се замислим: оризът почти винаги съпътства главния участник на празничната трапеза! 

По Великден и по Гергьовден ухаещото агнешко се готви със сочен, пухкав ориз, който добавя приятна мекота и усещане за охолство в чинията. На Никулден специалният празничен шаран се пълни с ориз като заклинание за благоденствие. Нито една Бъдни вечер не може да мине без онези уютно увити постни сарми, които сякаш измолват нова плодовитост. А на Сирни Заговезни нашите баби приготвяли сутляш – любимото мляко с ориз, което да подслади прошката и някак да сътвори благодат.

Така оризът обогатява смисъла на ритуалната храна, която споделяме с любими хора. И добавя в нея наричане (и може би малко магия) за изобилие в дните ни. 

Оризът продължава да е част от ритуалите, които сме наследили от дедите ни и продължаваме да следваме. Но в тази книга ще ви предложим още страхотни празнични ястия с ориз, с които да посрещнете Деня на жената или Свети Валентин, новогодишната вечер или семеен празник.

Оризът – на трапезата ни всеки ден

От векове насам, та до днес българският дом не може да мине без ориз в ежедневието си. През пролетта и лятото у дома ухае на ориз със спанак или лапад, в чиниите се кипрят лозови сармички с кисело мляко или пълнени чушки, потопени в бял сос. В студените дни край трапезата ни събират апетитно пиле с ориз, любимите зелеви сарми или дроб сарма. Оризът със зеленчуци е любима гарнитура към месото по всяко време на годината, но и задължителна съставка към спаначена или гъбена супичка, която гали сетивата ни. 

В България традиционно се отглежда бял среднозърнест или едрозърнест ориз, който е останал в спомените от детството ни. Дали го има все още днес? Има го, разбира се. Той расте в българските оризища на „Крина“ – една от най-популярните марки хранителни продукти, която тази година чества своя 20-годишен юбилей. 

Толкова много видове ориз! А как да ги приготвяте?

Благодарение на „Крина“, днес до нашата трапеза лесно може да достигне качествен, гарантирано български ориз, с който можете да преоткриете и освежите любимите семейни рецепти. Но „Крина“ предлага и популярни сортове от цял свят, които да обогатят менюто и да донесат модерна, екзотична тръпка от нови вкусове и консистенции. 

Но ако имате любопитство към световната кухня, непременно опитайте някои от рецептите с червен ориз, с Императорски черен ориз, с ориз Бомба, Арборио, Басмати или Жасмин (можете да ги намерите в портфолиото на „Крина“). С тях ще се отправите на вкусно кулинарно пътешествие към Ориента, Средиземноморието или Азия от уюта на собствената си кухня. 

Почитателите на здравословното хранене ще научат за съвсем нов продукт: ориз Баланс с прецизно олющена люспа. Той ще ви донесе познатия вкус на белия ориз, но ще го съчетае с повече полезни вещества в любимото ви ястие балансирани  рецепти с кафяв ориз. Но ще открият и страхотни рецепти с класически кафяв ориз. 

Рецепти с ориз – за всеки вкус и дом

Зрънце вкус за всеки вкус – това е мотото, под което „Крина“ подбира продуктите си. Но внимателно отношение към храната и увереността, че тя трябва да е едновременно традиционна и съвременна, вкусна и здравословна, събира „Крина“ с един от най-колоритните шеф готвачи днес – шеф Силвена Роу от шоуто Masterchef. От единомислието им се ражда впечатляващата професионална книга с рецепти „У дома“.

Крина“ и шеф Силвена Роу работят рамо до рамо, за да ви въведат в безграничния свят на оризовите (и не само) изкушения. В книгата ще видите блестящата шеф Роу в неочаквана светлина – като съпруга, дъщеря, майка и баба, която приготвя любими ястия за любимите си хора с внимание, грижа и умения.  

Някои рецепти ще ви научат на малките тайни, с които нашите баби създаваха кулинарните си вълшебства в кухнята. В други са добавени съвременни нотки, с които да обогатите семейната трапеза. Трети изкушения идват право от екзотични държави и ще отведат сетивата ви на жадувани пътешествия. А шеф Силвена Роу допълва приключението със своите умели авторски идеи за ястия с изтънчени вкусове и нотка блясък. 

Добавете към всичко това и типичната страст на шеф Роу към биохакинга, и ще получите точно това, от което има нужда всеки съвременен дом – вкусна храна, приготвена от качествени продукти по здравословен начин. 

Използвайте рецептите от книгата на шеф Силвена Роу „У дома“, за да разнообразите ежедневното меню у дома, за да зарадвате любими хора, за да посрещате гости и да празнувате празници с много вкус. И мъничко магия.