За дома

Как кафето сутрин да ухае на лятна ваканция

20.10.2023г. / 11 38ч.
Мария Дуковска
Как кафето сутрин да ухае на лятна ваканция

Кафето сутрин – онзи малък личен ритуал, в който си даваме време да останем насаме със себе си и да се насладим на началото на новия, обещаващ ден. А знаете ли, че освен да е вкусно и разбуждащо, кафето може да пренесе сетивата ви в Средиземноморието?

Тайната е...

В захарта. По-конкретно – в захарта от фурми. И когато казваме „захар от фурми“, имаме предвид буквално това. 

Тя се произвежда от плодовете на финикови палми, расли под слънцето на Близкия изток и Северна Африка. Първо фурмите се оставят да узреят добре, за да съберат аромата на тази блажена земя и топлината на яркото лято. После се берат и сушат, докато сладостта им се концентрира. И накрая се мелят на фини, кафяви кристалчета – леко лепкави, изключително вкусни, ухаещи на лятна ваканция, средиземноморски бриз и плодове.
Звучи като малка, сбъдната мечта всяка сутрин, но вие не пиете кафе със захар? Нищо, добавете я към домашните бисквитки. Ето защо. 

Захарта от фурми е повече от сладост

Екзотичните аромати и естествената сладост не са единственото удоволствие, което ще ви донесе захарта от фурми. Освен да поглези въображението, тя може да поглези и тялото. И това е факт, известен на средиземноморските народи от векове.

От древни времена жителите на пустините се поздравяват с „Нека денят ти бъде като фурма и мляко“ – това е най-ценното пожелание, което могат да си дадат един на друг. Не е никак чуден и фактът, че финиковата палма в Близкия изток е свещена, наричат я „дървото на живота“. Причините за това специално отношение са не само в изумителния вкус, но и в полезните свойства на фурмите, които отдавна са познати на древните лечители край Средиземно море. 

Истината е, че освен аромат и сладост, захарта от фурми носи енергия и сила всеки ден, тъй като пази всички качества на плодовете, от които е създадена.

Ето най-важните от тях:

  • Тя е източник на витамин В5 за повече енергия. 
  • Пълна е с желязо, калий и магнезий за укрепване на тялото.
  • Съдържа и голямо количество антиоксиданти, за по-дълга младост.
  • Богата е на фибри за по-добър метаболизъм, регулиране на апетита и калорийния прием.
  • Съдържа естествена ацетилсалицилова киселина, полезна при главоболие и настинка. 

Но как да използваме захар от фурми?

Няма нищо по-лесно от това: заместете бялата захар със захар от фурми във всички ваши любими рецепти. Съотношението е 1:1, така че не се налага да преизчислявате нищо. Със същото количество захар от фурми ще получите същата сладост, но много повече и по-приятен аромат, по-богати нюанси на вкуса, повече наслада и ползи за тялото.

Така че напълнете захарницата с кристалчета от фурми и ги използвайте, както намерите за добре:

  • добавяйте в кафето или чая, за да ухаят на лято; 
  • използвайте в домашно смути или коктейл за по-богато усещане;
  • поръсвайте домашните бисквитки, за да хрупкат и да пълнят дома с аромат; 
  • смесвайте в здравословните си домашни мюсли барчета без притеснения; 
  • слагайте в любимите сладкиши и печива и ги превърнете в неустоими изкушения, но с повече ползи за тялото.

Една малка тайна: тъй като има високо съдържание на фибри, захарта от фурми няма да се разтвори напълно в напитките ви. Ако забележите това, не се учудвайте – това е знак, че захарта е натурална.

Къде да намерим 100% натурална захар от фурми?

И това също е лесно: потърсете по рафтовете в любимия си магазин захар от фурми Passiflora. Във всеки пакет Passiflora ще откриете единствено изсушени и смлени фурми, с доказан произход от Северна Африка и Близкия изток, натурални, 100% чисти. Този продукт не съдържа никакви добавки, консерванти, изкуствени оцветители, подсладители и аромати, така че носи чистия вкус и ухание на лятна ваканция дори в най-забързаните ни дни.

Изкусително е, нали?

 

 

Коментирай