За дома

Няколко малки трика, безценни за всяка домакиня

Предпазете хляба от мухлясване 

16.11.2023г. / 16 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Без съмнение всяка домакиня би казала, че поддържането на дома и всички задачи, свързани с него, най-спокойно могат да се нарекат „работа на пълен работен ден“. Но защо да губите време и усилия? В следващите редове ви предлагаме няколко трика, които ще ви помогнат. Ето ги и тях:

Направете си евтин домашен освежител за въздух 

Напълнете малка тенджера с вода и я сложете на котлона. Поставете вътре канела и карамфил (дори можете да сложите и малко портокалова кора, ако имате такава). Всички тези съставки ще ви помогнат да си правите страхотен и много евтин освежител за въздух. Можете да го поставите около масата или пък около входа на жилището си. 

Използвайте стари банкови карти 

Старите банкови и други карти са страхотни стъргалки – идеални за премахване на разлята храна от пода и упорити неща, които не се изтриват лесно от плотовете (като например разлято тесто за палачинки). Можете да ги използвате също за изстъргване на вътрешността на микровълновата печка и за изстъргване на тави за печене.

Свързани статии

Използвайте стари пакетчета чай за цветята 

Ако се чудите какво да правите с използваните пакетчета чай, при всички случаи не ги изхвърляйте. Можете да ги отворите и да поръсите с тях растенията, които отглеждате. Така ще ги накарате да цъфнат по-бързо и да са с по-живи цветове.

Свързани статии

Премахнете миризмата от кърпите 

За да премахнете миризмата на плесен от кърпите, изперете ги с гореща вода, в която сте добавили чаша оцет. След това веднага ги изперете отново, с обикновен перилен препарат.

Свързани статии

Премахнете драскотините от стените с майонеза 

Майонезата и стоманената вата ще премахнат всякакви маркери от стените, подовете или пък от каквито и да било други твърди повърхности, които вашето дете е решило да оцвети.

Свързани статии

Спрете изпотяването на огледалото в банята

Натрийте крем за бръснене върху огледалото в банята, така ще го предпазите да не се запотява.

Предпазете захарта от втвърдяване 

За да запазите кафявата захар мека, сложете филийка хляб в същия съд, в който е захарта. Захарта ще издърпа влагата от хляба и ще остане мека.

Свързани статии

Направете си сами подложки за охлаждане 

Вместо да купувате охладителни гел подложки, вземете голяма торба за фризер с цип, напълнете я до около 1/3 с 3 части вода към една част алкохол, след което я запечатайте, като внимавате да изкарате въздуха от нея. След това поставете тази торба в друга торба. Торбата ще замръзне и ще се превърне в супер студена каша, която никога не се втвърдява. Можете да я използвате, за да наложите с нея ударено място или пък да си направите леден компрес за лице, с който да премахнете подпухналостта. 

Свързани статии

Изцедете повече сок от лимона 

Когато изцеждате лимони, загрейте ги в микровълнова фурна за около 15 секунди, след което ги намачкайте с ръце на плота. Така ще можете да изцедите много повече сок.

Почистете пералнята 

Ето един наистина лесен начин да почистите вашата пералня, при това само с оцет. Добавете чаша оцет в отделението за прах, пуснете на празен ход (без пране) на програма с високи градуси и се насладете на идеалната чистота на пералнята ви. 

Свързани статии

Запазете ябълките свежи с гумен ластик 

Ябълките покафеняват много бързо. За да избегнете това, просто отрежете ябълката, поставете ластик върху резенчетата и когато детето ви ги свали на обяд, те ще бъдат свежи и сочни! 

Свързани статии

Запазете хляба за по-дълго 

Ето как да предпазите хляба от мухлясване – поставете чиста, суха хартиена кърпа под хляба (оставете го в торбичката, в която сте го купили). Съхранявайки го така, ще предотвратите или поне ще забавите появата на мухъл.

Свързани статии

Използвайте свещите по-дълго 

Ето един трик, с който ще накарате вашите любими ароматни свещи да издържат по-дълго. Поставете всяка свещ във фризера за около три часа, преди да я запалите. Така тя ще издържи много по-дълго.

Коментирай