За дома

Грешки в прането, които вредят на здравето

Къде бъркате, когато перете дрехите си

04.12.2023г. / 11 45ч.
Илияна Николова
Грешки в прането, които вредят на здравето

Прането на дрехите е едно от най-честите домакински задължения. Но докато сте фокусирани предимно върху дрехите, които носите всеки ден, може би забравяте някои други неща за пране, които също изискват внимание и които ако не се перат редовно, могат да предизвикат здравословни проблеми. 

Кои са грешките в прането, които вредят на здравето?

Не сменяте спалното бельо редовно 

Ако нямате навика да сменяте чаршафите всяка седмица, време е да започнете да го правите. Не ги забравяйте и не пропускайте този ритуал, защото по спалното бельо се задържат изключително много бактерии, микроорганизми, остатъци от кожа, пот, себум, всякакви нечистотии, които в комбинация с акарите могат да ви донесат много здравословни проблеми. 

Не перете възглавниците често 

Възглавниците са нещо, което много малко хора се сещат да перат редовно. Сменяте калъфките, но забравяте, че и самата възглавница има нужда от по-щателно почистване. Колкото и често да сменяте калъфките, през тях все пак преминават микроорганизми и остатъци от мръсотия, които са в пряк допир с кожата и дихателната ви система. 

Перете възглавниците всеки месец на малко по-висока температура за по-добра дезинфекция. 

Свързани статии
Забравяте да перете калъфа на матрак

Ако използвате калъф за матрак, това е добра стратегия, защото ще ви улесни в поддръжката. Прането на самия матрак е по-трудно, затова обличането му в калъф е добър начин да поддържате хигиената по-добре. 

Но ако не перете калъфа редовно, това също може да постави здравето ви в риск. Калъфите на матраците е добре да се перат всеки месец отново на малко по-високи градуси, за да се дезинфекцират добре от всички остатъци и бактерии по тях. 

Не чистите завесите в банята редовно 

Ако имате завеси в банята е важно да не забравяте да ги чистите редовно, поне веднъж на всеки две седмици. По тях се задържат изключително много мръсотия и бактерии, а влажната и топла среда в банята ги кара да се размножават още повече. 

Не перете сутиена редовно 

Сутиенът ви се нуждае от щателно пране редовно на всеки 4-5 ползвания максимум. Не забравяйте това, защото може да ви навреди. Сутиенът е част от облеклото, което се носи абсолютно всеки ден и е в пряк допир с кожата. Това причинява доста повече замърсявания, отколкото всяка друга дреха би причинила. 

Не перете одеялата редовно

Одеялата ви също се нуждаят от дезинфекция, независимо дали сменяте чаршафите редовно. Добре е да перете одеялата на всеки 2-3 месеца отново на малко по-високи градуси с оглед на това да отстраните бактериите и замърсяванията. 

Коментирай