За дома

С какво да разнообразите коледното меню?

Опитайте нещо нестандартно 

19.12.2023г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

За да се насладите на уютни, светли и топли празници, често пъти трябва да спазвате традициите и да приготвяте определени ястия. Но ако тази година искате малко да разнообразите стила си в кухнята и да бъдете по-оригинални, в следващите редове ще ви предложим няколко идеи за това. Ето ги и тях:

Глазирани пилешки крилца с нар и подправени с черен пипер 

Ще ви трябват: 

  • 1 кг пилешки крилца 
  • 1 ч. л. сол 
  • 1 ч. л. кристална захар 
  • 2 ч. л. бакпулвер 

За глазурата от нар

  • 2 с. л. олио от гроздови семена
  • 1/4 ч. ч. меласа от нар
  • 2 ч. л. прясно смлян черен пипер 
  • 2 ч. л. сол 
  • 2 ч. л. смляна канела 
  • 1 ч. л. прясно смляно индийско орехче 
  • 1/2 ч. ч. препечени орехи, грубо нарязани

Подгответе крилцата, като ги подсушите с хартиена кърпа и поставете в голяма купа. В малка купа разбъркайте сол, захар, бакпулвер. Поръсете тази смес върху крилцата и разбъркайте, докато се покрият равномерно. Подредете ги в подходящ съд и ги оставете непокрити в хладилник за поне 6 часа или за предпочитане за една нощ. Когато сте готови за печене, загрейте фурната до 180 градуса. Прехвърлете крилцата в голяма купа, разбъркайте с олиото, докато се покрият равномерно. Изпечете крилцата, докато кожата леко покафенее (за около 1 час). Междувременно пригответе глазурата: измийте голямата купа. Добавете захарта и залейте с 2 с. л. вряла вода, като се разбива, докато захарта се разтвори. Добавете меласата от нар, черния пипер, солта, канелата и индийското орехче и разбийте, докато се комбинират. Извадете крилцата от фурната и увеличете температурата до 200 градуса. Прехвърлете ги в купата с глазурата и оваляйте добре. Използвайте щипки, за да върнете крилцата обратно във фурната, като запазите останалата глазура в купата и печете, докато станат лъскави (около 20 минути). След като крилцата са извадени от фурната, ги прехвърлете в купата и отново ги поръсете с останалата глазура. Прехвърлете крилцата в чиния и украсете с орехите. По желание поръсете със сол на люспи. 

Лазаня със зелено песто и боб 

Необходими продукти:

  • 230 г юфка
  • 3 чаши (приблизително) сос маринара (домашно приготвен или готов)
  • 2 ч. ч. пълномаслено сирене рикота 
  • 1 голямо яйце 
  • сол
  • прясно смлян черен пипер 
  • 430 г сварен бял боб отцеден и изплакнат 
  • 230 г настъргана моцарела 

За зеленото песто: 

  • 230 г зеленчуци (зеле, спанак, манголд, рукола, босилек и магданоз) 
  • ¼ ч. ч. препечени кедрови ядки 
  • 1 скилидка чесън 
  • 1/3 ч. ч. екстра върджин зехтин 
  • ситно настъргана лимонова кора 
  • 2 чаени лъжички сок от лимон 
  • 1/2 ч. ч. ситно настърган пармезан 
  • щипка сол, плюс още на вкус 
  • няколко люспи от червен пипер или колкото пожелаете 

Загрейте фурната до 220 градуса. В голям тиган или купа покрийте юфката с много гореща чешмяна вода, подправена със сол; оставете юфката да се накисва за около 10 до 15 минути, докато приготвяте останалите съставки. Намажете с масло по-малка тава за по-дебела лазаня. За да направите песто – в купата на кухненски робот разбийте зеленчуците, докато се смелят на ситно, след това добавете кедровите ядки и чесъна. Смесете отново. Налейте зехтина. Добавете пармезан, лимонова кора и лимонов сок. Опитайте и подправете на вкус със сол, ако има нужда. Прехвърлете пестото в средно голяма купа. Разбъркайте рикотата. Опитайте отново и добавете още сол, ако е необходимо и щипка черен пипер. Добавете яйцето и разбъркайте до гладкост. Разстелете 1 чаша сос за паста в тавата за печене. Започнете да редите готовата юфка. Отгоре поставете приблизително една трета от белия боб, след което разпределете приблизително една трета от сместа рикота-песто на равномерен слой. Наредете втория ред юфка за лазаня, 1 чаша сос, половината от останалия бял боб и половината от останалата смес от рикота и песто. Повторете с още един слой юфка, 1 чаша сос и останалата смес от бял боб и рикота-песто. Равномерно поръсете моцарелата отгоре. Покрийте лазанята с фолио. Печете 20 минути. Открийте, след което продължете да печете, докато моцарелата се разтопи и покафенее (около 15 до 18 минути). Оставете да престои поне 10 минути преди нарязване и сервиране.

Зелен фасул със сладки картофи и тахан 

Ще са ви необходими:

  • 3 средно големи сладки картофа
  • 1/4 чаша тахан по избор 
  • 1 голям лимон 
  • сол 
  • прясно смлян черен пипер 
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 килограм зелен фасул (почистен) 
  • 2 скилидки чесън
  • морска сол на люспи 

По желание люспи от лют пипер 

Загрейте фурната до 220 градуса. Сладките картофи се набождат няколко пъти с вилица и се поставят върху тава. Печете картофите, докато омекнат (35 до 45 минути). Можете да ги приготвите и на пара. Оставете настрана да се охладят. Настържете кората на лимона в малка купа, след това разбийте тахана, заедно с 3 до 5 супени лъжици вода и разбъркайте, докато сместа стане гладка и гъста и изсветлее. Подправете със сол и черен пипер и оставете настрана. Разполовете лимона. В голяма купа разбъркайте зеления фасул с 1 с. л. зехтин. Загрейте голям тиган на средно висока степен и добавете боба. Гответе, като разбърквате на всеки няколко минути. Прехвърлете обратно в купата и сложете настъргания чесън. Изцедете лимоновия сок върху боба, подправете със сол и черен пипер и оставете настрана. Загрейте останалите 2 с. л. зехтин в същия тиган на средно висока степен. Нарежете или накъсайте сладките картофи на неправилни парчета и гответе, като ги обръщате от време на време, докато покафенеят добре отвсякъде (около 5 до 8 минути). Свалете от котлона и подправете със сол и черен пипер. Когато сте готови за сервиране, намажете тахановата смес върху голяма чиния за сервиране. Сложете боба върху чинията и подредете сладките картофи отгоре. Поръсете с люспеста морска сол и лют червен пипер, ако желаете. 

Да ви е сладко!

Коментирай