За дома

Лесен трик за дезинфекциране на парцалите за чистене

Как да премахнете бактериите и микробите от тях

04.01.2024г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Лесен трик за дезинфекциране на парцалите за чистене

Чистенето на дома е невъзможно без употребата на парцали. С тяхна помощ забърсваме всяка повърхност и всяко кътче, като обикновено след това ги изпираме на ръка или в пералнята, смятайки, че това е достатъчно, за да са чисти. 

Всъщност истината е, че парцалите се нуждаят от повече дезинфекция, с помощта на която да премахнете замърсяванията, остатъците, мръсотията и бактериите, акарите и всички прахообразни частици в тях. 

Парцалите са едно от най-замърсените средства за почистване, защото с тях забърсвате всяка повърхност във всички помещения в дома, включително банята, кухнята, тоалетната, където се събират и най-опасните за здравето микроби.

Ето защо изпирането на парцалите не е достатъчно, за да предпазите здравето си и това на семейството си. 

Свързани статии

Как тогава да направите парцалите по-безопасни? 

Ето един хитър домакински трик за дезинфекциране на парцалите за бърсане и чистене, с който да ги направите максимално безопасни. 

Вземете една тенджера. В нея добавете 2 литра вода, ½ литър бял винен оцет, няколко лъжици сода бикарбонат и няколко супени лъжици препарат за миене на съдове. 

Оставете сместа да заври и в нея потопете предварително изпраните с антибактериален сапун парцали. Нека да се изварят в сместа за минимум 10 минути. 

Ако правите този ритуал всяка седмица или веднъж на две седмици, парцалите ви ще са напълно безопасни за здравето

Важно е също да имате предвид, че е добре парцалите за бърсане и чистене да се подменят редовно с нови за максимална сигурност за здравето. 

Коментирай