За дома

Уникални хитрини в чистенето, които ще ви улеснят живота

Малко време за чистене, много време за вас

15.06.2022г. / 10 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чистенето понякога може да е изключително неприятно, а и много трудно. Упоритите замърсявания изискват много търкане, усилия, често се използват агресивни препарати, които в вредят на кожата или предизвикват алергии. Всичко това може да остане в миналото, ако знаете някои невероятно хитри трикове, които улесняват живота и съкращават времето за чистене.

7 бързи трика за почистване на дома

С няколко лесни стъпки можете да почистите целия си дом без особени усилия.

Мръсно запотено огледало

Огледалата могат да се замърсят толкова много, че избърсването им с кърпа или парцал да не помогне за отстраняването на мръсотията. Повърхността им става замъглена, запотена, а отражението мъгляво и неясно. За да накарате лесно и бързо огледалото да блесне, смесете ½ чаша дестилирана вода, ½ чаша оцет и една супена лъжица царевично нишесте в спрей бутилка. Напръскайте добре и избършете. Разклащайте добре преди всяко пръскане.

Загорели котлони

Загорелите остатъци от храна при готвене по повърхността на котлоните е кошмар за всяка домакиня. Не и ако знаете как лесно да ги почистите без търкане. Напръскайте с препарат за фурни или обезмаслител. Отгоре покрийте плътно с домакинско найлоново фолио така, че да се предотврати изсъхването и изпаряването на препарата. Оставете да действа 2-3 часа и си вършете друга работа или просто си почивайте. След това просто свалете фолиото и избършете. Мръсотията се е разтворила и пада много лесно.

Кое прави чистенето по-трудно – самите ние!

Варовик по душа

Варовикът може да засегне душа ви. Влажната среда и постоянно течащата варовита вода създава условия за наслагвания. Вместо да търкате с часове, потопете душа в леген с оцет. Оставете да действа минимум 2 часа, докато варовикът се разтвори. След това изтъркайте остатъците с груба гъба.

Жълти петна и зацапвания по порцелан

Любимите ви порцеланови чинии са зацапани и захабени, защото по тях са полепнали мазни остатъци, които не се премахват с обикновен препарат и гъба за съдове? Тогава опитайте един трик. Използвайте сода за хляб, разтворена в малко вода, за да се получи паста. С микрофибърна кърпа втрийте пастата в замърсяванията. Чиниите ви ще светнат от чистота.

5 лесни домакински трика за почистване на дома

Загорели индукционни котлони

Гладката огледална повърхност на индукционните котлони може да ви се струва лесна за почистване – едно забърсване и готово. Но не е така. Загарянето върху тези повърхности е доста упорито и в много случаи е трудно за премахване. Затова вместо да търкате, поръсете обилно с препарат за съдове и сода за хляб. Размажете добре. Покрийте с найлоново фолио и оставете да действа. След това почистете с мокра кърпа. Ако все пак останат загорели остатъци, използвайте специална шпатула за изстъргване.

Хитро почистване на хитри домакини

Мазни отпечатъци от пръсти по стената

Това е наистина неприятно, защото търкането на стената с мокри гъби и препарати ще наруши боята или латекса. Затова използвайте хляб. Белият хляб (само средината без кората) действа като попивателна гъба. Втрийте парченце хляб в стената, но внимателно, за да не го нароните. Добре е хлябът да е мек и пресен. Той действа като поглъща мазнините и попива наслагванията. След това мръсотията пада лесно с леко влажна кърпа.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Модератор ( преди 1 година )
До Ken: Здравейте. Ето от тълковния речник: среда ж. 1. Точка или място във вътрешността на нещо, еднакво отдалечени от всичките му краища; център. Среда на град. Сега сме по средата на пътя. 2. Момент, еднакво отдалечен от началото и края на дадена продължителност от време. Средата на годината наближава. Към средата на пролетта. 3. Меката част на хляб между корите; средина. 4. прен. Съвкупност от природни или социални условия, при които нещо или някой съществува, живее. Влияние на околната среда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ken ( преди 1 година )
Хлябът има *** и среда. Какво е това "средина" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар