За дома

5 неща, които правят дома ви нездравословен

Пропуски в хигиената, които разболяват

16.01.2024г. / 12 14ч.
Илияна Николова
5 неща, които правят дома ви нездравословен

Домът трябва да е вашата крепост, която не само да ви приютява и да ви осигурява уют и спокойствие, но и да се грижи за здравето ви. Понякога обаче домът ви не е толкова здравословен, колкото предполагате. В него могат да се крият някои фактори, които влияят зле на здравето ви и с течение на времето може да причинят различни здравословни проблеми

Какво прави дома ви нездравословен?

Прахът 

Във всеки дом има прах. Това е неизбежно, но важното е да се премахва редовно и от всички кътчета. Задържането на прах може да причини алергии, дихателни проблеми, астма, както и да повиши риска от други по-сериозни заболявания, тъй като в праха се задържат редица токсични вещества. 

Микрочастиците в праха могат да съдържат акари, полени, живи и мъртви вируси, бактерии, плесени, остатъци от паразити, замърсявания от външната среда, частици от изгаряния. Всичко това е опасно за здравето и трябва щателно и редовно да бъде почиствано.   

Килимите и мокетите 

Ако домът ви е уютен благодарение на плътната покривка от килими и мокети, това сигурно ви кара да се чувствате прекрасно вкъщи. Но ако по-голямата част от дома ви е покрита с килими и мокети, със сигурност в тях се задържат огромни количества прах и гореспоменатите частици, които могат да влошат здравето ви. Поддръжката на такива настилки е много трудна и колкото и често да пускате прахосмукачка, в тях се задържат вредни елементи. 

Свързани статии

Ароматизатори 

Ако сте любители на изкуствените освежители, аерозоли и ароматизатори за дома, добре е да промените този свой навик. Всички тези средства за освежаване на въздуха всъщност правят дома ви по-токсичен. Приятната миризма не бива да ви заблуждава, че домът ви е свеж и чист. Освобождаването на всички тези химикали може да навреди на здравето и да предизвика редица проблеми. 

Ползвате много пластмасови изделия 

Ако пластмасата присъства в изобилие в дома ви, това го прави токсичен. Употребата на прекалено много пластмасови пособия застрашава здравето. И тъй като пластмасата е навсякъде около нас, нека поне намалим употребата ѝ вкъщи. Ако използвате пластмасови съдове, кутии за съхранение, опаковки, детски играчки, пособия за банята, опитайте се да ги замените с такива, направени от естествени материали, когато това е възможно, разбира се. 

Използвате много белина 

Белината е едно от най-старите и често използвани средства за почистване и дезинфекция. Тя има свойството да убива бактериите, плесените, мухъла, различни патогени и микроби. Честото ѝ прилагане в домакинството обаче, особено за почистване на банята, може да разяде фугиращите смеси между плочките, както и някои мазилки. А това създава допълнителни условия за задържане на влага в тях и разрастване на мухъла и плесените. 

Коментирай