За дома

10 идеи да прочистите дома си от вещи и лоша енергия

Започнете годината начисто

17.01.2024г. / 15 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Често говорим колко е важно да поддържаме дома чист и подреден, но знаем, че това отнема време. А в ежедневието рядко разполагаме с достатъчно време, за да почистим изрядно. И така времето си минава, ненужните вещи се трупат и всичко това се отразява на енергията в дома. Тя е по-негативна, защото виждаме безпорядъка, задръстените шкафове и гардероби, и това ни потиска.

Необходимо е да се започне почистване и не е нужно да отнема много време. Важно е да знаете откъде да започнете с най-натоварените места в дома ви. Почистете ги и веднага ще усетите колко по-добре ще се почувствате.

Разчистете единичните чорапи

Вероятно в чекмеджето с чорапи имате поне няколко самотни чорапа, които са изгубили своето другарче. Съберете тези единични чорапи и просто ги изхвърлете. Ненужно заемат място и задръстват шкафа ви, правейки по-трудно намирането на чифт чорапи.

Изхвърлете тениски и блузи, които вече не носите

Ако в гардероба си имате ризи и тениски, които не сте носили поне от година, крайно време е да се отървете от тях. Ясно е, че няма да ги носите, а само заемат място. 

Свързани статии

Почистете дамската чанта

Известна е шегата, че в женската чанта има всичко – от грим през документи, лекарства, та до пила, крем и какво ли още не. Но сред всички тези полезни и нужни предмети със сигурност има и не малко излишни вещи, заемащи място. Прочистете чантата от тези неща и ще се усетите значително по-добре.

Изхабени кухненски принадлежности

Във всяка кухня има поне няколко кухненски прибора или аксесоара, които вече не използваме, защото са прекалено стари, изхабени и грозни. Ами, просто ги изхвърлете. Без жал. Направете място за нови и красиви кухненски принадлежности. Обновете енергията в кухнята – сърцето на дома ви.

Свързани статии

Почистете хладилника

Стари сосове, продукти с изтекъл срок на годност, бурканчета с по един пръст останала лютеница или сладко – време е да ги изхвърлите. Също така прочистете хладилника от изсъхнали и спаружени зеленчуци.

Прегледайте шкафовете в банята

Няма как едно сериозно почистване да пропусне банята. Прегледайте навсякъде за стари кремове или препарати, скъсани гъби за миене, захабени четки и ги изпратете директно в кофата за боклук.

Свързани статии

Контролирайте манията си за купуване

1 шампоан, 1 балсам, 1 душ гел, 1 маска за коса – това е достатъчен обем за ритуала ви в банята. Не е необходимо да задръствате пространството с няколко продукта от един и същи вид.

Почистете библиотеката

Сортирайте книгите си, направете одит и отделете тези, които не харесвате или не възнамерявате да четете отново. Подарете ги, дарете ги на някоя библиотека и освободете място за нови и интересни заглавия.

Свързани статии

Ред е на бюрото

Ако вкъщи имате работно бюро, но е задръстено от книги, тефтери, листа и писалки, отделете 5 минути, за да го почистите и подредите. Само 5 минути, а чистият и спретнат вид ще ви зареди с положителна енергия.

Изхвърлете стари документи

Във всеки дом има поне един шкаф, а може би и повече, в който има стара документация, отдавна правени изследвания, декларации отпреди 5-10 години и още куп ненужни листове хартия. Отделете половин час да прегледате този шкаф и да изхвърлите старите документи. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
el ( преди 3 месеца )
То сякаш за мен са писали относно нуждата от почистване.Всичко си е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Изхвърлете старата д ( преди 3 месеца )
3 rate up comment 0 rate down comment
Щерю ( преди 3 месеца )
Почистих дамската чанта и - жената ме преби. После излезе. Вярно сте написали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Аз ( преди 3 месеца )