9 неща, които да изхвърлите от дома си незабавно

Дарете книгите, които няма да прочетете отново 

30.05.2024г. / 14 57ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако се усещате претоварени, уморени и апатични, разчистването на дома ви може значително да подобри вашето жизнено пространство и психическо благополучие. Ето някои неща, които трябва да обмислите да изхвърлите незабавно, за да създадете по-организирана среда без стрес:

Продукти с изтекъл срок на годност 

Проверете килера, шкафовете, балкона, хладилника и фризера си за хранителни продукти с изтекъл срок на годност или пък за такива, които са развалени. Изхвърлете правилно неизползваните лекарства или тези, които са негодни за употреба. Обърнете внимание на козметиката и тоалетните принадлежности – изхвърлете гримовете с изтекъл срок на годност, както и продуктите за грижа за кожата и тоалетните принадлежности, които вече не използвате.

Счупени или повредени домашни потреби 

Отървете се от счупени джаджи или уреди, които вече не използвате или не могат да бъдат поправени. Огледайте добре дома или работното си пространство и изхвърлете повредените или захабени мебели. Ако искате да освежите атмосферата у дома, изхвърлете напукани чинии, напукани чаши, захабени тенджери, тигани, които загарят или пък счупени кухненски принадлежности.

Свързани статии

Дрехи и аксесоари 

Изхвърлете дрехи с дупки, петна или такива, които не могат да се поправят или зашият. Проверете добре гардеробите и се сбогувайте с дрехи, които са ви малки, големи, или пък такива, които просто не харесвате. Дарете дрехи, обувки и аксесоари, които не сте носили през последната година; изхвърлете бельо и чорапи с дупки или такива, които са загубили еластичност.

Ревизирайте хартиените отпадъци

Отнесете в съответните контейнери стари списания и вестници, от които вече не се нуждаете; изхвърлете и рециклирайте нежеланата поща и остарелите документи. Изхвърлете разписки и сметки, от които вече не се нуждаете, особено ако са били дигитализирани.

Свързани статии

Разчистете безпорядъка в кухнята 

Дарете или рециклирайте дублиращи се кухненски пособия и джаджи. Обърнете внимание на подправките – те губят силата на аромата си с времето, така че изхвърлете старите подправки с изтекъл срок на годност.

Отървете се от пластмасови контейнери без капак и или пък от несъответстващи комплекти купи и кутии за съхранение.

Изхвърлете счупени играчки и игри с липсващи части

Макар и някога да са били солидни инвестиции, ако към днешна дата любимите играчки на вашите деца са се превърнали в музейни експонати, съветваме ви да се освободите от тях. Дарете играчките, които те са надраснали или с които вече не играят.

Стари зарядни, кабели, чанти

Изхвърлете остарелите или неработещи зарядни устройства и кабели; отървете се от излишните пазарски чанти, найлонови торбички и други подобни.

Свързани статии

Сезонни декорации

Организирайте и съхранявайте правилно сезонните декорации; изхвърлете всички, които са счупени или вече не се използват. Дарете или рециклирайте предмети за домашен декор, които вече не отговарят на вашия стил.

Износени кърпи и бельо

Изхвърлете стари кърпи и спално бельо, които са износени. Освободете се от незавършени проекти тип „Направи си сам“, които не сте докосвали от години. Дарете книги, които вече сте чели и не планирате да прочетете отново, особено тези, които събират прах.

Свързани статии

Съвети за изхвърляне 

Уверете се, че рециклирате предмети като хартия, пластмаса, стъкло и електроника отговорно.

Помислете дали да дарите използваеми предмети на местни благотворителни организации или магазини за втора употреба. Изхвърляйте опасни материали като батерии, бои и химикали на определените за това места. Чрез системно преминаване през тези категории можете ефективно да разчистите дома си и да създадете по-организирана и спокойна жизнена среда. Поучете се от хилядолетния опит на японците, които смятат, че чистенето е свещено действие.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Модератор ( преди 1 месец )
До анонимен: Знаем за Опън ай, Джемини, за Мария Василева не сме чували. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 1 месец )
С изкуствен интелект ли е писана статията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Anonimen ( преди 1 месец )
Az pak nisto ne izhvalym znaeki xe dajebi brambaceta ima podslusvacki e neka si slusat idotite takmo znayat kal krasivo GI psuvam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар