За дома

7 неща, които карат дома ви да изглежда вечно мръсен 

Уверете се, че сте отстранили прахта

12.02.2024г. / 12 45ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Едва ли има домакиня, която не се е изправяла пред „омагьосания кръг“ на чистенето – а именно – колкото и да чистите, сякаш домът ви е вечно мръсен. Защо се получава така? Може би несъзнателно пропускате подробности, които просто убягват от погледа ви. Ето защо в следващите редове ще ви споделим някои от тях: 

Мръсни стени 

Вярвате или не, но пръските, драскотините, ожулванията и пукнатините – всички тези непривлекателни следи могат да накарат жилището ви да изглежда мръсно, когато всъщност не е. Ето защо почистването на стените трябва да бъде в списъка ви за сезонно дълбоко почистване. Всъщност, това не е толкова трудно.

Всичко, от което се нуждаете, за да почистите е малко топла вода, гъба и мек почистващ препарат. Ако имате нужда от нещо по-силно, можете да добавите и гел за пране или пък сода за хляб.

Замърсени прозорци

Чистите прозорци наистина могат да променят начина, по който изглежда вашият дом. Мръсните прозорци могат да ви накарат да се чувствате сънливи и да потиснат настроението ви, тъй като блокират естествената светлина. Мрежите за прозорци, решетките и щорите могат да имат ефект на „мъгла“ върху тях, която отново филтрира естествената светлина. Удивително е как чистите прозорци могат да направят домът ви да изглежда по-чист и по-светъл. Ето защо препоръчително е да почиствате прозорците си сезонно или на всеки шест месеца.

Купища дрехи за пране 

Независимо дали става дума за мръсни дрехи на пода или купчини дрехи, които трябва да бъдат сгънати, прането, което не е прибрано и сортирано, е сигурен начин да накарате дома си да изглежда неподдържан. Затова можете да опитате следния трик – уверете се, че имате кош за пране в стаите, където се натрупват най-много дрехи. Закачете ги и ги сгънете веднага след изсушаване. Това не само намалява намачкването, но и стопира и натрупването на купища изпрани, но несгънати дрехи.

Непочистени пространства 

Дори ако сте почистили праха от твърдите повърхности, безпорядъкът или ненужните неща около стаите могат да накарат дома ви да изглежда мръсен. Добре е да сортирате предмети от бита, от които вече не се нуждаете, (като стари мебели, ненужни дрехи, празни бутилки, остаряла електроника и т. н.), за да изглежда жилището ви просторно и подредено. Започнете процеса на почистване, като намалите бъркотията в дома си и след това се съсредоточете върху премахването на упорити петна и мръсотия. 

Замърсени килими

Килимът несъмнено е една от най-скъпите инвестиции във вашия дом. Въпреки това, той се замърсява бързо поради случайни разливи и пръски. Почистването на зацапани килими с прахосмукачка няма да е достатъчно. Уверете се, че третирате упоритите петна с екологичен почистващ препарат (или пък бял оцет и топла сапунена вода) и сода за хляб. Не търкайте килима. Вместо това го попийте с влажна микрофибърна кърпа, за да прехвърлите петното от килима върху чиста микрофибърна кърпа. Поръсете обилно количество сода за хляб, за да елиминирате неприятната миризма от подовото покритие. Оставете го да подейства поне 2 часа, преди да почистите с прахосмукачка. 

Неоправени легла

Ежедневното оправяне на леглото ви може да направи огромна разлика в поддържането на чиста и организирана спалня. Неоправеното легло създава разхвърлян вид и е възможно къщата ви да изглежда мръсна дори след почистване. Отделете 10 минути всеки ден сутрин, за да оправите леглата във всяка стая. 

Непочистена прах 

Трябва да направите дълбоко почистване на домашната прах, защото дори стените и осветителните тела събират прах. Това може да направи стените ви да изглеждат стари и мръсни и да ограничи количеството светлина, проникващо през абажурите и сенниците на вашите лампи. Не бършете прахта само от видимите места. Можете да откриете прах върху хладилника, рамки за картини или по предните части на шкафове и чекмеджета. За да почистите добре, можете да използвате кърпа за прах с телескопична дръжка, а след това да изперете лесно тази кърпа в пералня. 

Коментирай
Свободно време