За дома

3 трика за отпушване на канали

Опитайте се да премахнете натрупаната нечистотия с телена закачалка

07.03.2024г. / 10 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ежедневната домакинска работа и почистването на дома обикновено са свързани с доста нечистотия. По-едрите остатъци от храна, косми и други могат да причинят запушване на каналите. За да успеете да се справите с тази неприятна ситуация, в следващите редове ще ви споделим няколко трика. 

Опитайте със сода бикарбонат и оцет 

За този трик ще ви трябват само две съставки. Вземете 1/3 ч. ч сода за хляб и я смесете със същото количество оцет. Това незабавно ще предизвика реакция, която премахва косми, мръсотия и други остатъци в канала ви.

Оставете тази смес да престои една нощ или поне час-два в канала. След това изплакнете с вряща или гореща вода.

Свързани статии

Пробвайте да отпушите канала с вряла вода 

Всеки има достъп до вряща вода. Независимо дали използвате чайник, печка или микровълнова фурна, всичко, от което се нуждаете за този съвет, е малко гореща вода. Напълнете тиган или чайник с възможно най-много вода, оставете я да заври, след което бавно я излейте в запушения канал. Докато правите това, изливайте малки количества. Това ще даде време на водата да работи за отстраняването на запушванията. 

Свързани статии

Опитайте с телена закачалка 

Ако имате телена закачалка у дома, тогава имате средствата да създадете домашно устройство за отпушване. Изправете телената закачалка, оставяйки малка кука или извивка, която можете да вкарате в канализацията. Този трик е особено полезен за канали за душ. Имайте предвид, че със сигурност ще извадите косми и други отпадъци.

Освен това запомнете, че ако искате да извадите нещо от канализацията, опитайте се да го издърпате нагоре, вместо да го бутате надолу. След като сте изровили колкото е възможно повече косми и остатъци, пуснете горещата вода за няколко минути. 

Свързани статии

Коментирай