За дома

Какво никога да не държите в мазето

Влагата и мухълът в мазето могат да ги увредят

23.04.2024г. / 08 24ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мазето е удобно място за складиране на вещи, които не използвате всеки ден. Някои от тях обаче са неподходящи за съхранение там, защото влагата, студенината, условията за образуване на  мухъл могат сериозно да ги увредят и да ги направят негодни за употреба.

Какво никога не трябва да държите в мазето?

Килими 

Килимите, чергите, мокетите и другите подобни текстилни подови настилки не са подходящи за съхранение в мазето. Влагата в това помещение може да създаде сериозни условия за развитие на бактерии и акари в тях, които да направят килимите ви опасни за здравето, дори да са били прибрани изпрани в мазето. Освен това килимите губят качествата си, ако се държат в мазето. Друг проблем е насищането им с миризма на застояло, която се пренася в дома, когато ги извадите от мазето.

Електроника, електроуреди 

Електроуредите и електрониката не са подходящ кандидат за съхранение в мазето. Влагата може да ги увреди и да ги направи негодни за употреба. Възможно е дори да не могат да функционират след дълъг престой в мазето, защото влагата предизвиква увреждане на компонентите им.

Свързани статии

Неконсервирани храни 

Консервите и бурканите са удобни за съхранение в мазето, но само при условие, че са добре затворени, в тях не е навлязъл въздух и помещението е сухо, проветриво и тъмно. Но много хора правят грешката да държат плодове, зеленчуци и други храни, смятани за по-дълготрайни. Сред най-често съхранявани в мазето са ябълките, картофите, лукът и други плодове и зеленчуци с дълга трайност след събиране на реколтата. Те обаче могат лесно да се увредят, да покълнат, да омекнат и да изгубят годността си, ако се държат в мазето, където е влажно и има условия за развитие на гниещи процеси.

Мебели и предмети от дърво 

Отново заради влагата и мухъла дървени мебели и предмети не е добре да се държат в мазето. Дървото се уврежда в тези условия, може да се напука, да промени цвета си, да се нацепи. В цепнатините на дървесината могат да се загнездят различни насекоми, ларви и други организми.

Дрехи и книги 

Дрехите и книгите също се увреждат от влагата и мухъла в мазето. Те се насищат и с неприятна миризма на застояло, която трудно се премахва. Тъканите могат да станат уязвими на накъсване, възможно е да се появят и дупки от молци и други насекоми.

Свързани статии

Коментирай