За дома

Чести грешки при прането на дрехите, които ги увреждат

И как да ги избегнете

22.04.2024г. / 09 49ч.
Илияна Николова
Чести грешки при прането на дрехите, които ги увреждат

Прането на дрехите изисква повишено внимание. Важно е да обмисляте какви дрехи, с какви цветове и от какви тъкани са направени, преди да ги сложите в пералнята и механично да пуснете основната програма без да промените настройките ѝ според изискванията. Сортирането на дрехите, взимането предвид особеностите им, описани на етикетите е важно, за да ги запазите задълго такива, каквито сте ги купили от магазина.

Кои са най-честите грешки при прането на дрехите, които ги увреждат?

Перете тъмни дрехи на висока температура 

Черните дрехи и тези с тъмни цветове са именно дрехите, които пускат боя най-много. Важно е да ги отделяте от светлите дрехи и да ги перете отделно. Но това е важно не само за да не оцветите белите и светлите дрехи, а и за да запазите цветовете на тъмните дрехи. Наситените нюанси избеляват много лесно, ако се перат на дълги програми и високи градуси. Бъдете внимателни с този факт и избирайте температура от порядъка на 40 градуса.

Свързани статии

Не четете етикетите 

Много хора пренебрегват указанията на етикетите на дрехите, защото смятат, че не са толкова важни. Това не е така. На етикетите изрично е указано как точно да се отнасяте към тъканите при пране. Тази информация ще ви е много полезна, ако искате да запазите дрехите си по-дълго.

Не контролирате оборотите на центрофугата 

Съвременните перални имат опция за контрол на оборотите на въртене при изстискване и центрофугиране на дрехите. Някои тъкани се унищожават при прекалено интензивно изстискване, разтягат се, губят качествата си, свиват се. Памучните дрехи не се нуждаят от силно изстискване, защото се увреждат. Можете да намалите оборотите на центрофугата, така че да не надвишават 400. Синтетичните тъкани могат да се изстискват на по-високи обороти, както и връхните дрехи, които имат пълнеж, напоен с голямо количество вода.

Не третирате петната по дрехите веднага 

Една честа грешка е игнорирането на петната по дрехите. Ако очаквате, че ще се изперат лесно в пералнята, само защото използвате специални препарати против петна, грешите. Упоритите петна трябва да се третират моментално в зависимост от вида на петното. Така ще е по-лесно да запазите дрехите като нови. Колкото по-дълго изчаквате след попадане на петното по тъканта, толкова по-трудно, дори невъзможно става да го премахнете ефективно.

Коментирай