За дома

Хитри трикове за премахване на петна от кръв

Лесно и бързо изпиране на упорити петна от кръв

01.03.2024г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Хитри трикове за премахване на петна от кръв

Засъхналата кръв по дрехите или настилките вкъщи може да е истинско предизвикателство. В много случаи дори е почти невъзможно да изперете петната от кръв или да ги почистите. Но не и ако знаете как точно да се справите с този проблем. 

Има някои много хитри и лесни трикове, които помагат за премахване на засъхнала кръв от дрехи и текстилни повърхности. 

Кола 

Любимата ви напитка има много алтернативни употреби и премахването на засъхнала кръв от дрехите е едно от тях. Накиснете петното в кола за половин час. След това изперете на ръка, като използвате студена вода и сапун за пране. Повторете, ако се налага. 

Царевично нишесте 

Царевичното нишесте има свойството да попива влагата и да изсмуква остатъците от засъхнали петна от различни тъкани. Подходящо е за почти всички видове тъкани и платове, което означава, че няма да увреди дрехите ви. Достатъчно е само да поръсите обилно петното с нишесте, докато не е още засъхнало. След това изперете. 

Свързани статии

Ако петното вече е засъхнало, направете паста от нишесте със студена вода. Разбъркайте до пълното разтваряне и получаване на гъста паста. Втрийте в петното и оставете да престои така поне час. След това изперете с хладка вода и сапун. 

Солен разтвор 

Солта разтваря засъхналата кръв. Направете си солен разтвор със студена вода. Смесете една чаша студена вода с около 50 г сол, така че да се получи наситен разтвор. Накиснете петното в разтвора и оставете да подейства около час. Изперете с хладка вода и сапун. Повторете при нужда. 

Ябълков оцет 

Ябълковият оцет е още един прекрасен универсален продукт, който помага и в тези ситуации. Колкото по-скоро след зацапването потопите дрехата в ябълков оцет, толкова по-големи са шансовете за лесно изпиране на петното. За засъхнали и упорити петна от кръв накиснете за няколко часа до една нощ. Имайте предвид, че за нежни тъкани това не е добра опция, защото може да се увредят. 

Коментирай