За дома

3 идеи за бързи и лесни нискокалорични вечери

Направете си бърза супа

08.01.2024г. / 17 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може би често пъти през деня успявате да спазвате даден хранителен режим, но когато се приберете у дома след работа, се чувствате изгладнели и склонни да погълнете каквато храна ви попадне. За да избегнете това, в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за бързи и лесни нискокалорични вечери. Ето ги и тях:

Сьомга със соев сос, броколи и ориз 

Необходими продукти:

  • 3 с. л. мирин (японски сладък сос)
  • 2 с. л. соев сос 
  • 1 с. л. оризов оцет 
  • 2 ч. л. тъмнокафява захар 
  • 2 големи скилидки чесън, настъргани и разделени 
  • 1 1/2 с. л. настърган пресен джинджифил
  • 1 ч. ч. дългозърнест бял ориз
  • сол 
  • 350 г броколи 
  • 1/2 с. л. зехтин 
  • 150 г филета от сьомга без кожа 
  • 1 с. л. препечено сусамово масло 
  • 1/2 с. л. препечени сусамови семена 
  • 1 връзка зелен лук

Загрейте фурната до 220 градуса. В купа разбийте мирина, соевия сос, оцета, кафявата захар и половината наситнен чесън и джинджифил. В тава за печене с ръбове, смесете заедно ориза, 2 1/2 чаши вода, останалия чесън и джинджифил и 1/4 чаена лъжичка сол. Печете 10 минути. Междувременно в средна купа разбъркайте броколите със зехтина и 1 супена лъжица смес от джинджифил и соев сос. Разбъркайте ориза, разпръснете броколи отгоре и печете 6 минути. Сложете сьомгата след това, добавете и 1 супена лъжица от останалата смес от джинджифил и соев сос върху всяко парче и печете, докато сьомгата стане непрозрачна (около 8 до 11 минути). Междувременно в останалата смес от джинджифил и соя разбъркайте сусамовото масло и сусамовите семена, а след това добавете половината лук. Сервирайте ориза със сьомга и броколи, и залейте отгоре с винегрет от лук и соев сос, поръсен с останалия лук.

Дадените стойности са за 4 порции. Всяка порция съдържа: около 401 калории, 14,5 г мазнини (2,5 г наситени), 64 г холестерол, 31 г въглехидрати, 2 г фибри, 7 г захар (2 г добавена захар), 36 г протеин.

Свързани статии

Вегетарианска салата с антипасти 

Ще ви трябват:

  • 2 с. л. червен винен оцет 
  • 2 ч. л. лимонови кори 
  • 2 с. л. лимонов сок 
  • 6 малки люти чушки
  • 2 ч. л. от течността на чушките за мариноване 
  • 1 с. л. сушен риган 
  • 2 ч. ч. дижонска горчица 
  • 1 малка скилидка чесън, настърган
  • сол
  • черен пипер 
  • 1/3 ч. ч. зехтин 
  • 1 малка глава червен лук, нарязан на ситно 
  • 30 г нахут от консерва
  • 1 консерва нарязани домати (425 мл)
  • 1/2 ч. ч. бейби моцарела 
  • 2 стръка целина, нарязани на ситно 
  • ½ краставица
  • 1/2 глава салата айсберг
  • 1/2 глава радичио
  • ½ връзка магданоз 

В голяма купа изсипете зехтина, добавете оцета, лимоновата кора и сока от лимон, течността за мариноване от лютите чушки, риган, горчица, чесън и по 1/2 чаена лъжичка сол и черен пипер. Разбъркайте ситно нарязания лук и лютите чушки и оставете да престоят 5 минути. Добавете към маринатата. В купата изсипете и нахута, доматите, моцарелата, наситнената целина и краставица и разбъркайте, за да се комбинират. Накрая сложете маруля, радичио и магданоз и отново разбъркайте. 

Една порция съдържа: около 102 калории, 6,5 г мазнини (1,5 г наситени), 4 мг холестерол, 9 г въглехидрати, 2 г фибри/ 3 г протеин.

Свързани статии

Супа от тиква на еърфрайър 

Необходими продукти:

1,200 кг тиква, обелена и нарязана 
2 средноголеми моркова
1 голяма глава лук 
4 скилидки чесън (2 цели и 2 нарязани на ситно) 
1 люта чушка
4 стръка прясна мащерка 
4 с. л. зехтин
сол 
2 с. л. тиквено семе 
1/4 ч. л. пушен червен пипер 
Заквасена сметана и хрупкав хляб, за сервиране

В голяма купа сложете тиква, моркови, лук, цели скилидки чесън, люта чушка, мащерка, 2 супени лъжици зехтин и 3/4 чаена лъжичка сол. Прехвърлете в кошницата на фритюрника и пържете на въздух при 200 градуса, като разбърквате продуктите от време на време, докато зеленчуците омекнат. Изхвърлете стръковете мащерка. Междувременно, в малък тиган на средна температура, пригответе нарязания чесън в останалите 2 супени лъжици зехтин, като разбърквате, докато чесънът започне леко да покафенява около краищата (не повече от 2 минути). Добавете червения пипер, заедно с щипка сол и гответе 1 минута; прехвърлете в купа. Изсипете всички продукти (без ч. ч. 1/2 чаша тиква) в блендер, добавете 1 чаша вода и пюрирайте. Постепенно добавете още около 3 чаши вода, като пюрирате до гладкост. Загрейте отново, ако е необходимо и сервирайте супата, гарнирана със заквасена сметана, подправки, тиквени семки и с хрупкав хляб, ако желаете. Отгоре сложете и останалата тиква.

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай