За Петковден се приготвят вкусни гозби и домашна баница. Снимка: istock
На 14 октомври (вторник) празнуваме Петковден - ден, в който почитаме паметта на света Петка. Светицата е смятана за покровителка на семейството и на жените. На Петковден можем да приготвим няколко вкусни ястия, с които да почетем светицата и да съберем семейството на обяд или вечеря.
Петковден се смята за праг между есента и зимата. След този празник има поверие, че времето „се обръща“ – започват студовете и добитъкът се прибира в зимна ясла.
Има поверие, че ако на този ден грее силно слънце, то зимата ще бъде тежка и сурова. Според друго народно схващане, ако в дните около Петковден завали сняг, това е знак, че зимата няма да е толкова тежка.
На Петковден жените не предат, не тъкат и не перат на този ден, за да не "разсърдят" света Петка и да не ги сполети болест или нещастие през зимата.
В някои региони на страната има обичай да се прави курбан. На някои места се коли овен или петел за здраве и се прави курбан, който се раздава на съседи и близки. Вярва се, че това носи плодородие и защита на дома.
Поверие гласи, че момичетата, които си пожелаят съпруг на Петковден, ще се задомят през идната година. Смята се също, че жените, които приготвят обредни хлябове, ще имат здраво и сплотено семейство.
В някои райони на страната този ден се смятал за повратен и се е спазвал обичая "полазване". Той гласи, че който пръв прекрачи прага на дома ни, такава ще е годината ни, какъвто е човекът. Какъвто човекът - такъв и късметът.
Гадае се за времето:
Снимка: istock