Здраве и красота

Как да избегнем стреса през есента?

19.09.2010г. / 10 01ч.
Мария Дуковска
Как да избегнем стреса през есента?

Лятото е официално към своя край. Свърши се времето на отпуските, отново ни чака работата, която като че ли никога няма край. Децата тръгнаха на училище, трябват ни пари, за дрехи, обувки, за учебници, книги, помагала, играчки и какво ли още не. Всички тези грижи и мисли не само ни натоварват, но и ни докарват до онова състояние, което наричаме стрес.

Стресът е част от ежедневието ни и трудно можем да се изолираме от вредното му влияние върху  нас. А и според скорошно изследване, именно жените страдат по-често от стрес, отколкото мъжете.

Как да избегнем стреса и умората през есента?

Набавете си витамини.
Задължително е да се зареждате с витаминозни "бомби", но от храна, не от витамини от аптеката. Яжте лимони, портокали, плодове, богати на витамин C. Те ни дават сили и настроение.

Яжте зеленчуци!
Зеленчуците са невероятен източник на витамини и важни хранителни вещества за организма. През есента е нормално да сме поотслабили имунната система, затова я засилете със стабилна доза плодове и зеленчуци.

Пийте повече течности.
Не само лятото е сезонът на водата. Така трябва да действате целогодишно. Изпивайте поне по литър и половина вода. Кафето ограничете до 1 на ден, останалите пъти изберете чай, за предпочитане е билков. Той успокоява нервната система, особено чай от мента или лайка.

Движете се!
Не позволявайте на ежедневната умора да вземе връх. Движете се, колкото се може повече пеша. Повече разходки в парка или пък пеш до офиса ще ви се отрази добре.

Правете секс!
Не подценявайте силата на секса! Оргазмът предизвиква отделяне на хормона на щастието - ендорфин, в мозъка. Така, освен, че получаваме невероятно удоволствие, поддържаме в добра форма тялото си и избягваме стреса в ежедневието.


* * *

Видове стрес. Как да се справим с тревожните разстройства
Секс срещу безсъние
6 основни причини за напълняване
Есенната женска депресия
Необвързаните жени и есента

Коментирай