В последните години се изписаха и изговориха хиляди мнения за и против консумацията на една ароматна напитка - кафето. Днес ще разгледаме основните причини, които ни позволяват, дори и задължават да пием по едно кафе на ден.

1. Кафето предпазва сърцето. Хората, които консумират по едно или две кафета на ден, са по-малко заплашени от инфаркт от тези, които не пият. Това е така, защото кофеиновата напитка е изключителен антиоксидант.

2. Кафето отдалечава диабета. Антиоксидантите, които се съдържат в кафето повишават чувствителността на клетките към инсулина, което помага за регулиране на кръвната захар. Всъщност, за хората, които пият редовно кафе, има двойно по-нисък риск от заболеваемост на диабет. 

3. Черният ви дроб обича кафето! Според лекари и изследователи, консумацията на кафе, предпазва оганизма от заболявания на черния дроб, като цирозата например. Атиоксидантите, които са в кафето, могат да предотвратят възпаление на черния дроб и инхибира раковите клетки.

4. Кафето стимулира мозъка. Пиенето между 1 и 5 чаши кафе на ден (наистина голям обхват, най-добре да е чаша-две), може да намали риска от деменция и болестта на Алцхаймер, както и болестта на Паркинсон.

5. Кафето лекува главоболие. Според проучвания кафето освобождава мозъка от главоболие, включително и мигрена. Точно колко кофеин е необходим, за да облекчи главоболието, не е ясно. Но учените знаят, че кофеинът повишава активността на мозъчните клетки, което води до свиване на околните кръвоносни съдове. Една от теориите е, че това свиване помага за облекчаване на налягането, което причинява болка, твърди д-р Робърт Шапиро, доцент по неврология и директор на клиника главоболие в Университета на Върмонт Medical School.

Прочетете още: