Здраве и красота

Най-добрата диета за всеки ден

11.04.2011г. / 12 14ч.
Аз жената
Най-добрата диета за всеки ден

Стройна фигура, бодрост и самочувствие ще постигнем само, ако спазваме диета ден след ден, цял живот. Не възприемайте думата "диета" като ограничение, а като начин на живот. Така храненето по определен начин, с определени храни, балансирано и разумно, ще ни стане навик и няма да ни се налага наистина да минаваме на строга диета.

Ето някои най-общи правила, останалото е ваша работа. Седнете, измислете и напишете вашия диетичен режим – според храните, които обичате. Написаното на хартия изглежда официално и "тежи" като обещание много повече, отколкото само да си го помислите.

1. Хранете се по 5 пъти на ден с малки порции. Това включва 3 основни хранения – закуска, обяд и вечеря. Опитайте се закуската или обядът да бъде най-обилното хранене за деня. Задължително включете 2 междинни закуски – в 10-11 и в 16 ч.

2. Намалете солта. Най-добре ползвайте диетична калиева сол. Малко по-скъпа е, но здравето и фигурата искат и финансови жертви.

3. Намалете мазнината. Научете се да готвите с по-малко мазнина – в ястия и салати слагайте половината количество, с което обикновено готвите. Гответе със здравословни мазнини – студено пресовано олио, зехтин, кокосово масло.

4. Ограничете или съвсем махнете от менюто си туршиите, компотите и сладката.

5. Не приемайте никаква храна след 18 ч.

6. Бял хляб да не влиза в къщата ви. Заменете го с пълнозърнест или ръжен.

7. Не яжте пържени храни – попиват много мазнина и са силно калорични.

8. Инвестирайте в домакински уреди: уред за готвене на пара, хляб без консерванти, правен вкъщи>домашна хлебопекарна, блендер за плодови шейкове, сокоизтисквачка за плодови и зеленчукови фрешове.

9. Яжте повече плодове и зеленчуци в суров вид.

10. Наблегнете на супата – тя е нискокалорична, а след нея второто може да бъде по-малко количество.

11. Занимавайте се с гимнастика или танци – в салона или вкъщи. Ако сутрин или през деня нямате време, откажете се два пъти седмично от скучното телевизионно предаване и посветете половин-един час на някакъв вид гимнастика.

12. Научете се да "програмирате" равновесието си - с йога, медитация или друг вид релаксация.

13. Включете в менюто си повече полезни храни, като елда, пълнозърнести спагети, сурови ядки, кълнове и др, а избягвайте вредните и калоричните - газирани напитки, алкохолни коктейли, кафе с пълномаслено мляко, полуготови храни с консерванти и др.

Помнете – най-добрата диета е тази, която спазваме цял живот. Дори и да нямаме килограмите и формите на фотомодел, ще изглеждаме прекрасно, защото тялото и духът ни ще са бодри и здрави.

Прочетете още:

Коментирай