Здраве и красота

Орехи и бадеми пазят мозъка от стареене

09.02.2012г. / 16 55ч.
Аз жената
Орехи и бадеми пазят мозъка от стареене

Орехите отдавна са признати от традиционни и холистични медици, заради техните безброй положителни въздействия върху човешкото тяло. Според някои изследвания, редовната консумация на орехови ядки успешно противодейства на развитието на ракови клетки.

Нов експеримент с хора и мишки пък доказва, че консумацията на храни с ресвератрол предпазва мозъка от когнитивен упадък в напреднала възраст и спасява от депресия, съобщава „Nature“. Най-високо съдържание на ресвератрол има в орехите, бадемите, лешниците и гроздето.

Проучването, довело до това заключение, е на испански експерти от Университета на Барселона. В тяхното изследване взели участие пациенти с тежко нарушение на обмяната на веществата – метаболитен синдром. Те били разделени на две групи, като едните били хранени по обичайния начин, а другите с допълнения от орехи. След дванайсет седмици, е установено, че на доброволците от втората група не само намалял броят на възпаленията, но също така значително се подобрило настроението. Такъв ревитализиращ ефект, учените приписват на изобилието от растителни полифеноли в ядките.

Заради многобройните им ползи за мозъка и организма като цяло, специалистите препоръчват минимум 2-3 пъти в седмицата да се консумират орехи, лешници и бадеми.

Прочетете още:

Коментирай