Здраве и красота

Много хора имат диабет тип 2 без да знаят

Световният ден за борба с диабета и превенцията на захарен диабет тип 2

14.11.2012г. / 11 08ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

По случай Световния ден за борба с диабета, 14 ноември, публикуваме информация за диабет тип 2, който много често остава недиагностициран навреме и лечението се започва чак когато има усложнения.

Захарен диабет

На всеки 5 секунди един човек се разболява от захарен диабет, а за година този брой е 6 млн. души. Броят на хората с диабет ще се увеличи до 500 млн. в рамките на едно поколение (за 20 години). Честотата на захарния диабет в България е 9% (според IDF Atlas 2009). Диабетът засяга хора от всички възрасти, като и все повече деца се разболяват от захарен диабет тип 2, до скоро преобладаващ само при възрастните. Най-засегнати са мъжете и жените на възраст между 35 и 64 години.

За съжаление, 50% от хората с диабет не знаят, че са болни. Това е много тревожен факт, тъй като, когато не се лекува навреме и с подходящите медикаменти, той води до редица усложнения. Това е голям проблем и затова все по-често се говори за ранното откриване и за състоянията преди появата на диабета, които са голям рисков фактор, както за поява на диабет, така и за сърдечносъдови заболявания.

Предиабет

Предиабет е състояние, свързано с нарушена гликемия на гладно и/или нарушен глюкозен толеранс. Предпоставка за това са начинът на живот и хранене на съвременния човек и редицата рискови фактори, които му влияят.

Нарушена гликемия на гладно е състояние, при което е налице високо ниво на кръвна захар (от 6,1 и 6,9 mmol/l), измерено сутрин на гладно, но то не е достатъчно високо, за да се класифицира като диабет. Честота около 5% и преобладава при мъже.

Нарушен глюкозен толеранс е термин, с който се дефинират стойности на кръвната захар между 7 и 11 mmol/l 2 часа след хранене. Честотата му е около 8%, наблюдава се главно при жените, като нараства с възрастта.

И двете състояния са свързани с повишен риск от сърдечносъдова заболеваемост и смъртност. (Например, рискът от смъртност при хората с нарушен глюкозен толеранс – 1.48 пъти по-висок, в сравнение с хората с нормален глюкозен толеранс). Честотата на двете предиабетни състояния е около два пъти по-висока от тази на захарния диабет!

Около 25% от лицата с нарушена гликемия на гладно и 25-30% от лицата с нарушен глюкозен толеранс (НГТ) ще прогресират към захарен диабет, с всичките произтичащи от това усложнения. Когато се вземат адекватни мерки, 25-40% от лицата с нарушена гликемия на гладно и 25-30% от лицата с нарушен глюкозен толеранс, ще се върнат към нормално състояние – т. нар. нормогликемия и няма да са застрашени от това заболяване. За съжаление останалите 35-50% ще запазят състоянието на предиабет.

Какво е диабет тип 2

Диабет тип 2, наричан още и неинсулинозависим диабет или диабет на възрастните хора, се среща при повече от 90% от всички случаи на диабет. Заболяването се характеризира с инсулинова резистентност и/или относителен недостиг на инсулин. В следствие на това се повишава нивото на кръвната захар – хипергликемия. Заболяването в дългосрочен аспект е свързано с увреждания на редица органи и системи.

Диабет тип 2 обикновено се появява след 40-годишна възраст, но може да възникне и по-рано, особено в страни с широко разпространение на това заболяване. Този тип диабет може да остане незабелязан в продължение на много години и диагнозата доста често се поставя след възникването на усложнения от него. Появата на диабет тип 1 обикновено е внезапна и драматична, докато симптомите на диабет тип 2 често могат да бъдат леки или да липсват, което прави откриването на този тип диабет трудно в началото.

Рискови фактори за поява на диабет тип 2

Някои от рисковите фактори, свързани с диабет тип 2 са:

  • Затлъстяване
  • Липса на достатъчно физическа активност
  • Възраст
  • Инсулинова резистентност
  • Фамилна обремененост за диабет

Бременните жени, които са с наднормено тегло и са били диагностицирани с нарушен глюкозен толеранс или фамилна анамнеза за диабет, са изложени на повишен риск от развитие на гестационен диабет. В последствие тези жени са изложени на повишен риск и от развитие на диабет тип 2.

Превенция на диабета

В настоящия момент диабет тип 1 не може да бъде предотвратен. За разлика от него, появата на диабет тип 2 би могла да бъде възпрепятствана в много случаи чрез поддържане на здравословно тегло и физическа активност. Изследвания в Китай, Финландия и Съединените щати са потвърдили това.

Международната диабетна федерация ( IDF) препоръчва всички хора с висок риск от развитие на диабет тип 2 да бъдат активно търсени чрез скрининг. Целта е да бъдат лесно открити чрез попълване на въпросник за оценка на рисковите фактори като възраст, обиколка на талията, фамилна анамнеза, състояние на сърдечносъдовата система и т. н. Фармацевтична фирма Мерк Сероно, като социално ангажирана компания, организира разпространение на този тест в една от големите хранителни вериги в гр. София и апелира населението към самооценка като ранна стъпка към профилактика на диабета.

Тестът за оценка на риска от диабет е изключително лесен за попълване и може да насочи много хора, неподозиращи за своя риск към ранното му откриване и предприемане на необходимите мерки, за да не се стига до диабет. След като се установи наличие на висок риск от развитие на диабет, трябва да се направи изследване на кръвната захар, за да се установи дали има повишена глюкоза на гладно или нарушен глюкозен толеранс. Тези две състояния показват повишен риск от развитие на диабет тип 2. Превантивните мерки трябва да са насочени към лицата, изложени на повишен риск, с цел да се забави или да се избегне появата на диабет тип 2.

Пак по случай Световния ден за борба с диабета започва програмата „Открито за диабета“, която ще обучава ученици.

Децата от 4 до 7 клас в 40 училища в страната ще преминат през обучение и скрининг на нивата на кръвна захар като част от здравната инициатива. Информационната програма „Открито за диабета“ се организира от Клиниката по детска ендокринология към СБАЛДБ – София и е подпомогната от фармацевтична компания, която осигурява тест ленти за изследванията, както и обучителни материали. Началото ще бъде дадено на 14 ноември 2012 в столичното 105 СОУ „Атанас Далчев“ в кв. „Дианабад“ от началника на Клиниката по детска ендокринология, диабет и генетика към Медицински университет София – доц. Мая Константинова.

Изследванията на учениците ще продължат една година и целят да предоставят на държавата достоверна информация за този здравен проблем. Освен профилактичните прегледи, програмата предвижда провеждане на открити уроци по темата и разпространяване сред учениците на информационни пакети с допълнителни материали по проблема.

„Открито за диабета“ е дългосрочна инициатива, която има за цел да наруши стигмата, поставена от обществото върху диабетиците. Фокусът в първата година на кампанията ще е поставен върху образованието и заболеваемостта сред учениците, тъй като статистиката показва, че диабет тип 2 зачестява сред все по-млади хора и деца.

Коментирай