Здраве и красота

Лек срещу стреса

Полезно и вкусно

18.05.2013г. / 10 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Природата изобилства от продукти богати на витамини, минерали, антиоксиданти и много други важни съставки за доброто здраве. В основата на балансирания живот, който се стремим да водим, е всекидневният прием на достатъчно от тези полезни вещества. Ще се изненадате, но има храни, които могат да ни помогнат да намалим стреса, който всекидневно се опитва да ни надвие.

Свързани статии

Пролетната умора вече няма шанс, защото разполагаме с анти-стрес храни. Хапвайки ги не само ще доставим необходими вещества на организма ни, но и ще се чувстваме бодри, енергични и много по-спокойни. Вземете лист хартия и бързо запишете анти-стрес оръжията за по-добър живот!

Спанак

Богат на желязо и витамини А, С и К. В него се съдържат още фолиева киселина, манган. Как помага при стресови ситуации? По време на стрес функцията на надбъбречните жлези се нарушава.

Настъпва умора, безсъние, раздразненост, забелязва се спад в нивата на кръвната захар и други неприятни симптоми. Със своето богато съдържание спанакът помага на организма да възстанови своята нормална функция.

Швейцарско къдраво зеле

Тези красиви големи листа са богати на магнезий, който е считан от специалистите по хранене за анти-стрес елемент. Според тях, когато в организма ни има дефицит на магнезий се наблюдава болезнено стягане на прасците, високо кръвно налягане, главоболие, типични симптоми по време на стрес.

Риба тон

Рибата тон съдържа полезните омега-3 мастни киселини, протеини. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалително действие, което помага по време на стрес, особено когато стресът е от хроничен характер.


Тиквени семки

Заменете слънчогледовите с тиквени, които са богати на цинк. Той е от значение за имунната система, тъй като я прави по-стабилна в иначе натовареното ни ежедневие.

Една шепа семки на ден ще повиши вашата издръжливост при стресови ситуации. Когато в организма липсва цинк се наблюдават симптоми като лесна раздразнителност, загуба на апетит и депресия.

Карфиолът е с високо съдържание на фибри, полезни за храносмилателната система. От друга страна стресът може да предизвика запек или други проблеми свързани с храносмилането.

Кокосова вода

Приятна на вкус и пренасяща ни в тропиците, кокосовата вода е богата на минерали и без добавени захари. Активизира тялото и хидратира.

Пуешко месо

Вкусното пуешко месо е източник на L-триптофан, който участва в изработката на хормона на щастието серотонин.

Орехите са полезни не само за добрата функция на мозъка. Съдържат омега-3 мастни киселини, магнезий и витамини, които се грижат за нормалната функция на организма и и регулирането на нивата на стрес.

Снимки: Sxc.hu

Коментирай