Здраве и красота

Неинвазивно лечение на фиброаденом на гърдата за първи път у нас

България е сред трите страни в Европейския съюз, които предлагат този вид лечение след клиничните проучвания

17.06.2013г. / 16 50ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

До днес с Echotherapy са лекувани 53 фиброаденома на гърдата при 42 пациентки. Шестнайсет от пациентките са имали повече от едно образувание. Средната им възраст е 32 години (най-младата е на 16 години, а най-възрастната – на 52). Резултатите от лечението са отлични – средно обемът на образуванията е намалял с 34% за 2 месеца, с 50% за 4 месеца и с 66% за 9 месеца. За 24 месеца средното намаляване е 78%. При проследяване, в продължение на 24 месеца, не е отчетено обратно нарастване на образуванието. Лечението се приема много добре от пациентите и няма отчетени странични ефекти. Освен това, симптомите изчезват доста бързо, от което пациентите са много доволни.

Echotherapy има значителни предимства за лекарите, болниците, както и за цялото общество. За лекарите и медицинските центрове предимствата включват увеличен брой на лекуваните пациенти, възможност за лечение на заболявания на различни органи с едно-единствено устройство, както и безопасно, ефективно и лесно използване на апарата EchoPulse. Сред икономическите предимства за болниците са намаляването на разходите за продължително лечение или хирургия (най-вече продължителността на времето за хоспитализация). Разходите за ултразвуково лечение са по-малки, отколкото при операция, защото не е нужно да се използва операционна зала.

До този момент подходът Echotherapy е прилаган единствено в рамките на клинични проучвания, при които е доказал отлични резултати. В България той е използван за лечението на фиброаденоми на гърдата и възли на щитовидната жлеза – и при двете заболявания резултатите са доста задоволителни.

Пациентите могат да получат повече информация на следните координати:

Болница „Света София“, ул. „Михалаки Ташев“ 2, София 1300, България, +359 (0) 2 447 02 07

EchoPulse е медицинско устройство, разработено от Theraclion, прилагащо високоинтензивен фокусиран ултразвук (High Intensity Focused Ultrasounds). EchoPulse използва ехографски изображения за насочване и високоинтензивен фокусиран ултразвук за аблация на тъканите, като по този начин спестява на пациентите хирургично лечение.

EchoPulse е уникално устройство, което съчетава в едно системи за изобразяване и лечение, запазвайки своята компактност и мобилност. Освен ергономичния си външен вид, то предлага отлично качество на образа, прецизност на вълните до милиметър и вградена охлаждаща система за безопасността на пациента. Предимствата, които предлага EchoPulse са полезни не само за пациентите (неинвазивно, амбулаторно лечение без белези, в състояние на седация), но и за лекарите (бързина, ефективност и безвредност) и болничните заведения (ефективност, по-ниски разходи за хоспитализация, едно устройство за няколко заболявания).

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
пациентка ( преди 10 години )
Не знам за каква пълна упойка говорите, на мен два пъти ми е отстраняван фиброаденом оперативно с местна упойка. Белегът е малък и почти незбележим. Операцията също трае 30-40 минути, ставаш и заминаваш. Болката е минимална и трае основно в деня на операцията. След това забравяш и не чакаш месеци наред да видиш дали ще се стопи и с колко процента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар