Здраве и красота

Билки, които помагат при безсъние

Кои са?

26.09.2013г. / 16 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Безсънието започва да се превръща в често срещан проблем. Той е налице, когато имате натоварен ден, проблеми от служебен и битов характер, при спазването на строги диети, при бременни жени и други.

Въртенето в леглото дълги часове, буденето нощем и ангажирането на мислите с негативни картини от ежедневието, се отразява на ритъма на живот. Нарушаването на вътрешния баланс може да ви изиграе лоша шега в даден момент.

Тъй като тялото се нуждае от поне 8-часов здрав сън, споделяме някои билки, които помагат на „нощните птици“ да спят спокоен сън. Приемайте ги под формата на чай, хранителни добавки, като етерични масла, добавени към топла вана или запалете ароматна лампа преди лягане с няколко капки от тях. За бременните жени е добре предварително да се консултират с лекар!

Валериан

Валерианът действа успокояващо и помага за хубав сън. Пийте по една чаша чай от тази билка преди сън. Не прекалявайте с количеството й и нея приемайте повече от три седмици.

Калифорнийски мак (ешолция)

Чудесна билка, която помага при безсъние и тревожност. Не само, че помага да заспите, но и подобрява качеството на съня.

Свързани статии

Пасифлора

Билка, която също като калифорнийския мак, е безопасна за прием от деца. Опитайте чай или капки от тинктура, разтворени във вода преди сън.

Магнолия

Помага да отпуснете тялото и ума си и намалява нивата на кортизол. Приемайте половин час преди сън от нея. Бременни жени и кърмачки не бива да я приемат.

Ашваганда (индийски женшен)

Билка, която работи активно срещу стреса, без да нарушава вашата енергичност. Приемането й намалява отделянето на кортизол и това ви помага да заспите нормално и да имате спокоен сън.

Хмел

Бързо действа и успокоява нервната система. Намалява безпокойството, нервни разстройства и гони безсънието.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Безизвестен ( преди 10 години )
Изпуснали сте най-важната - коноп !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар