Здраве и красота

Как да се предпазите от камъни в бъбреците

Пийте много вода!

22.10.2013г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Червена боровинка. Снимка: Sxc.hu

Червена боровинка. Снимка: Sxc.hu

Внезапна болка в областта на кръста и слабините, кървене по време на уриниране, спазми, висока температура са част от симптомите, които подсказват за камъни в бъбреците. Често преди появата на тези симптоми хората не знаят, че е налице този проблем, защото нищо не подсказва за него.

Камъни в бъбреците се срещат относително често, особено при мъжете над 30-годишна възраст. Най-често се образуват, когато някои вещества, обикновено калций, в комбинация с оксалат или фосфат са концентрирани в урината. Бъбречните камъни се класифицират въз основа на веществото, от което са съставени.

Вече образували се, те водят до силна болка в лявата или дясната част на гърба или областта на таза. Болката се усилва, когато камъка се опитва да мигрира и да излезе през уретера. Тези моменти освен със силна болка се характеризират и с кървене по време на уриниране. Лечението на бъбречните камъни включва лазерно лечение, оперативно, медикаментозно или когато камъкът не е голям, се изчаква сам да излезе.

Освен фамилната обремененост най-честите причини за образуването на камъни в бъбреците са наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно, дехидратация и други. Тъй като начина на хранене е от изключително голямо значение за здравето на човек, добре е да знаете кои храни и напитки могат да намалят риска от образуването на бъбречни камъни.

Коприва

Най-добрият вариант за консумиране на коприва е под формата на чай. Тя има прочистващо действие. Разбира се приготвена като ястие или част от пресен зеленчуков сок също ще се отрази благоприятно.

Оризови трици

Според японски учени консумирането на оризови трици намалява количеството на калций в урината. Според тях това се дължи на фитиновата киселина, която се съдържа в ориза. Някои учени дори смятат, че оризовите трици могат да бъдат ефективни колкото фармацевтичните средства за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Лимонов сок и/ или сок от грейпфрут

Пиенето на половин чаша чист лимонов сок всеки ден повишава нивата на цитрат в урината, което намалява образуването на камъни в бъбреците.

Свързани статии

Сок от червена боровинка

Знаете, че червената боровинка се бори с инфекциите на пикочните пътища. Тя също намалява риска от образуване на камъни. Пийте пресен сок от нея, чай или я добавяйте към закуската в пресен вид.

Необходимо е да намалите приема на храни, богати на натрий. Да консумирате по-рядко меса и мазни храни. Пиенето на достатъчно вода е повече от задължително.

Не бива да задържате урина. Когато ходите по малка нужда, трябва добре да изпразвате пикочния мехур.

Когато са налице камъни в бъбреците обикновено се налага спазването на диета, изготвена специално за пациента. Следвайте тези елементарни съвети и се радвайте на добро здраве.

Коментирай
Свободно време