Здраве и красота

Подсладените напитки крият риск за женското здраве

Намалете консумацията им!

26.11.2013г. / 09 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Напитките с добавена захар, които много жени обичат да консумират не само, че не се отразяват добре на фигурата, но според последни изследвания те могат да доведат до сериозни здравословни проблеми при жени с настъпила менопауза. Учени са открили, че тези жени, които консумират напитки с добавена захар е по-вероятно да развият рак на ендометриума (лигавицата на матката).

Резултатите от изследването показват, че тези напитки могат да бъдат рисков фактор за ендометриален рак тип I независимо от останалите фактори в начина на живот. Тези дами, които около 60 пъти седмично пият напитки с добавена захар са със 78% повишен риск за появата на рак, в сравнение с тези, които не консумират вредните напитки.

Свързани статии

Ракът на ендометриума е сочен като четвъртото най- често срещано раково заболяване при жените. Редица проучвания показват, че този риск се покачва с по-високите нива на естроген в организма на жените в следствие на консумация на подсладени напитки, хормонална терапия през менопаузата, увеличаване на телесните мазнини и други.

В проучването са били наблюдавани около 23 000 жени с постменопауза в продължение на няколко години. Наблюдавани са били техните хранителни навици. Учените продължават изследванията в тази посока. Отбелязват, че газираните напитки и тези, които са подсладени със захар увеличават риска от затлъстяване, а това също е фактор, който може да отключи този вид рак, защото затлъстелите жени са склонни да имат по-високи нива на естроген и инсулин.

 

Коментирай