Стресът е част от живота на почти всеки от нас. Макар и да не го забелязваме, натовареното ежедневие и проблеми се отразяват не само на психическото, но и на физическото здраве. Тялото е точен барометър и има способността да алармира, когато нещо не е наред. Емоционалният стрес прави така, че тялото да отделя повече стресови химикали като кортизол.

Това постепенно започва да се отразява на физическото здраве като спад на имунната система, раздразнителност, рязко наддаване или загуба на тегло и много други симптоми. Има няколко предупредителни знака, които тялото изпраща, когато стресът е повече от нормалното. Вижте кои са.

Стомашни болки и гадене

Вероятно сте изпитвали това неразположение преди изпит или друго важно събитие. Нервната система в човешкото тяло е сложно устроена. В него навсякъде има нерви. Те изпращат импулси от даденото място към мозъка и обратно. По време на силен стрес може да усетите стомашни болки, гадене. Стресът може да е причина и за появата на запек.

Косопад

Това неразположение по-често се забелязва при жените, отколкото при мъжете, тъй като дамите са по-емоционални. По време на стрес се повишават нивата на андрогени при мъжете (полови хормони). Това се отразява на състоянието на космените фоликули и съответно може да доведе до интензивна загуба на коса.

Потрепване на клепачите на окото/очите

Неволевите мускулни спазми на очите често се появяват при наличието на стрес. Потрепването на клепача обикновено не е болезнено, но е неприятно.

Още по темата

Акне

Кожата също е толкова чувствителна, както всеки друг орган в тялото ни. Обърнете й внимание, особено ако безпричинно се появи неприятното акне. Дамите трябва да знаят, че стресът е един от основните виновници и за появата на бръчки.

Болки в гърба и цялото тяло

Стресът повишава сърдечната честота, кръвното налягане, а също така и предизвиква стягане на мускулите. Ако работата ви е на бюро и не седите в правилно положение, това обездвижване е вид стрес за цялото тяло. Правете кратки раздвижвания и си осигурете максимално комфортен стол за работа.

Обриви

Напрежението и стресът могат да доведат до образуването на обриви, невродермити или да влошат вече съществуващ кожен проблем.