Здраве и красота

Упражнения при проблеми с вестибуларния апарат

Скоро след редовното им прилагане вие ще се почувствате значително по-добре

06.12.2013г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Голяма част от хората изпитват чести неразположения като болки в задната част на главата, шум в ушите, приглушено чуване, световъртеж в легнало или седнало положение, прилошаване при пътуване в самолет или наземно превозно средство и други.

В тези моменти те не предполагат, че е много вероятно този дисбаланс да се дължи на проблеми с вътрешното ухо (вестибуларния апарат). Има група упражнения, от така наречената домашна рехабилитация при проблеми с вестибуларния апарат, които могат да подобрят тези неразположения.

Седнете на стол и изпънете ръцете напред на височината на раменете. Повдигнете палците нагоре и фиксирайте погледа към всеки палец, без да движите главата си.

За следващото упражнение отново седнете на стол. На бял лист хартия напишете някаква буква или цифра. Вземете листа с едната ръка и я изпънете на нивото на раменете. Сега без да отделяте поглед от буквата започнете леко да движите главата си наляво. След това се връщате в изходна позиция и завъртате главата леко надясно.

Отново седнали на стол изпънете едната ръка напред с вдигнат палец. Започнете да движите бавно ръката си нагоре-надолу и след това наляво-надясно. Докато движите ръката си, опитайте да се фокусирате върху вдигнатия палец.

Свързани статии

В седнало или изправено положение си изберете обект, върху който да се фокусирате. Започнете леко да движите главата си наляво-надясно и напред -назад. Като между двете посоки леко се спирате и се фокусирате върху предмета.

В случай, че получите световъртеж в легнало положение или искате да се упражните легнали, отново бавно започнете да движите главата си наляво-надясно, като погледът ви остава фиксиран. Като ако имате световъртеж се опитайте да завъртите бавно главата си в посока на световъртежа.

Следващото упражнение е с ходене. Започнете да ходите с темпото, с което обикновено се движите като гледате право напред. Направете три крачки и завъртете главата настрани, фокусирайки се върху друг обект. След още три крачки върнете главата в изходна позиция, гледайки отново напред в дадения обект. Това упражнения направете със завъртане както наляво, така и надясно.

Доказано е, че домашната рехабилитация може значително да подобри неразположенията при проблеми с вестибуларния апарат. Скоро след редовното им прилагане вие ще се почувствате значително по-добре и в случаи на световъртеж, замаяността ще отшуми по-бързо. Бъдете внимателни при изпълнението им и не бързайте.

Коментирай